Investicije u turizam ove godine duplo više nego lani

Foto: Shutterstock

Ukupne investicije u hrvatskom turističkom sektoru ove će godine iznositi 2,6 milijardi kuna, od čega gotovo dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani ulaže privatni sektor odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki, kazao je na konferenciji za novinare ministar turizma Veljko Ostojić. 

Do iznosa investicija Ministarstvo je, kao i svake godine, došlo anketiranjem turističkih tvrtki, ali i javnog sektora (županija, gradova, turističkih zajednica) koji će prema procjenama ove godine u turizam uložiti 200 milijuna kuna. Kada se tome pridruži procjena svih ostalih investicija u turizam od 400 milijuna kuna dolazi se do ukupne brojke od 2,6 milijardi kuna investicija, što je i na tragu prijašnjih procjena Ministarstva za ovu godinu odnosno dvostrukog povećanja u odnosu na prošlu godinu.

Tome su očigledno, po riječima ministra, pridonijeli atraktivni financijski uvjeti i prihvatljive kreditne linije HBOR-a koji još od prošle godine ima posebne uvjete za turistički sektor s kamatama od 2, 3 i 5 posto, s četiri godine počeka i 17 godina otplate. Ti uvjeti vrijede još do 30. lipnja ove godine, snažnijem investiranju u turizmu mogli bi pomoći i novi krediti za male i srednje poduzetnike koji će imati uvjete slične onima za velike, a Ministarstvo turizma će ih u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, HBOR-om i HAMAG-om predstaviti idućeg tjedna. 

Privatizacija turističkih tvrtki u državnom vlasništvu 

Ministar je najavio i da će se u prvom ovogodišnjem kvartalu razraditi modeli privatizacije za preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te će se one naći na natječajima do kraja ove godine pa bi se onda u 2014. od toga mogao također očekivati snažniji zamah investiranja. U prvom kvartalu ove godine trebali bi se raspisati natječaji za privatizaciju Kupara kod Dubrovnika te za Pinetu i Saccorgginau u Istri.

Danas nije iznosio više detalja oko tog procesa osim da će se za te tvrtke, koje su sve prezadužene, raditi planovi sanacije i restrukturiranja, dodavši da ako neke i krenu u postupak predstečajne nagodbe njihovi bi hoteli i drugi objekti trebali normalno raditi. Među tvrtkama koje su za predstečajnu nagodbu spomenuo je samo ZRC Lipik (koji ne radi i za koga postoji zainteresirani investitor) i Bizovačke toplice za koje je kazao da je u tijeku drugi krug natječaja, da ima četiri zainteresirana ponuditelja te vjeruje da će se s jednim od njih i dogovoriti.

Komentirao je i projekt golf na Srđu iznad Dubrovnika ponovivši svoj već prije iskazani osobni stav da to smatra više nekretninskim nego turističkim projektom, ali i da je po svemu legitiman i u skladu s prostornim planovima. Golf se tu dovodi u vezu i s nekretninskim biznisom i samo je medij za povećanje vrijednosti nekretnina, smatra Ostojić. Najavio je i da će završni/sažeti dokument strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. najvjerojatnije idući tjedan na Vladu ako ne bude nekih većih primjedbi tijekom ovog tjedna prilikom usklađivanja po ministarstvima. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox