A ipak funkcioniraju: Belgija dobila vladu nakon 540 dana krize

Belgija je u ponedjeljak navečer konačno dobila vladu nakon 540 dana od parlamentarnih izbora, što je dosad najdulja politička kriza u povijesti te zemlje.

Belgijski kralj Albert II imenovao je socijalista Elia di Rupa za premijera, koji je tako postao prvi frankofoni premijer nakon više od tri deseteljeća.

Dosadašnji ministar financija Didier Reynders postao je ministar vanjskih poslova, a njegov prethodnik na tom mjestu Steven Vanackere dobio je resor financija. Nova vlada ima 13 ministara i 6 državnih tajnika, dok je prethodna vlada Yvesa Leterma imala 15 ministara i sedam državnih tajnika.

Nesuglasice oko budućnosti zemlje

 Osamnaest mjeseci od pada vlade Yvesa Leterma i 540 dana nakon parlamentarnih izbora održanih 13. lipnja 2010., Belgija je napokon dobila vladu. Osnovni uzrok krize je nesuglasica oko budućeg uređenja zemlje između većinskih Flamanaca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijanaca koji žive u južnoj pokrajini Valoniji i koji su većina u glavnom gradu Bruxellesu. Bogatija Flandrija želi što više samostalnosti, dok frankofoni Belgijanci žele očuvati jedinstvenu zemlju.

Nova vlada obećava najdublje reforme u državi posljednjih destljeća i obvezuje se oporaviti financijsko stanje države. (Hina/jk) 

 

Foto: Elio di Rupo, novi belgijski premijer

 

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox