iPhone - Applova zlatna koka

Američki tehnološki div Apple izvijestio je o rekordnim prihodima u prethodnom tromjesečju zahvaljujući silno uspješnoj prodaji najnovije generacije iPhonea. Poželjni gadget donio je preko 20 milijardi dolara prihoda i o preko četiri milijarde dolara dobiti.

Tvrtka je tako izvijestila o rekordnim prihodima od 20,34 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju fiskalne godine koje je završilo 25. rujna, u odnosu na 12,21 milijardu dolara ostvarenu prije godinu dana.

Temeljem nezapamćene prodaje Macintosh računala, iPhonea i iPadova neto dobit u tromjesečju koje je završilo 25. rujna skočila je 70 posto, na 4,31 milijardu dolara.

Iznenađeni smo izvješćem o preko 20 milijardi dolara prihoda i o preko četiri milijarde dolara dobiti nakon oporezivanja, što su rekordi za Apple - rekao je izvršni direktor Applea Steve Jobs.

Tvrtka je u prethodnom tromjesečju prodala 3,89 milijuna Macintosh računala, što je 27 posto više nego godinu prije, 14,1 milijuna iPhonea, što je 91 posto više nego godinu ranije, te 4,19 milijuna iPadova, u odnosu na 3,3 milijuna prodanih tromjesečje prije.

Pad je zabilježen kod iPodova, kojih je Apple prodao 9,05 milijuna iPodova, 11 posto manje nego godinu prije.

Jobs je naglasio da je iPhone "lako“ pretekao BlackBerry i da ne očekuje da će mobiteli njegova proizvođača, kanadske tvrtke Research In Motion uskoro dostići taj rezultat.

Istodobno je odbacio kao neuvjerljive tvrdnje da se dnevno aktivira oko 200 tisuća mobilnih uređaja s Googleovim softverom Android, napomenuvši da se u proteklih 30 dana dnevno aktiviralo u prosjeku 275 tisuća Appleovih uređaja.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox