Iran i Velika Britanija u diplomatskom sporu zbog disidentice

Između Irana i Velike Britanije došlo je do diplomatskog spora nakon što je britanski veleposlanik u Teheranu zatražio da se oslobodi zatvorena iranska disidentica, izvijestili su lokalni mediji u nedjelju.

 

U nedjelju je pred britanskim veleposlanstvom održan i manji prosvjed na kojem je oko 60 pristaša vlade optužilo britansku obavještajnu službu za upletenost u prošlomjesečno ubojstvo iranskog nuklearnog stručnjaka u napadu automobilom bombom u Teheranu. Britanski veleposlanik Simon Gass početkom tjedna kritizirao je poštivanje ljudskih prava u Iranu i zatražio oslobađanje disidentice, aktivistice za ljudska prava i odvjetnice Nasrin Sotode. Ona je u zatvoru od rujna na osnovu, kako je rekao Gass, "mutne optužbe 'djelovanja protiv nacionalne sigurnosti'".

Čelnik povjerenstva iranskog parlamenta za vanjsku politiku Alaedin Borudžerdi optužio je veleposlanika za sabotiranje bilateralnih odnosa umjesto da ih unaprjeđuje, kažu izvješća. Drugi članovi parlamentarnog povjerenstva zatražili su spuštanje razine diplomatskih odnosa s Londonom i moguće protjerivanje Gassa zbog uplitanja u unutarnje poslove Irana. Iransko ministarstvo vanjskih poslova za sada nije podržalo njihove zahtjeve. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox