Iran: Novi pregovori temelj za veću suradnju

Iran je u subotu pozdravio skorašnji sastanak sa "šestorkom", pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačkom, kao prilikom za početak poboljšanja odnosa, ali je odmah poručio da se ne "odriče svojih nuklearnih prava".

 

Glavni iranski pregovarač Said Džalili je podsjetio da pojačane sankcije Iranu uvedene nakon sličnog susreta u listopadu 2009. nisu urodile plodom i pozvao uključene strane da prestanu Iranu nametati mjere kažnjavanja.

Na pregovore gledamo kao na temelj nove interakcije i suradnje....ali kao i u prethodnim pregovorima nećemo dozvoliti ugrožavanja iranskih prava - kazao je Džalili.

Džalili će u ponedjeljak i utorak Ženevi razgovarati s povjerenicom za vanjske poslove EU-a Catherine Ashton, koja predstavlja pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačku. Te zemlje od Irana traže jamstva da ne razvija nuklearno oružje.

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da Iran u Ženevi neće razgovarati o projektu obogaćivanja urana, što je u srži zabrinutosti koja vlada među "šestorkom".

Službeni Teheran u subotu je optužio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) za špijuniranje. Ministar u iranskoj vladi zadužen za obavještajnu zajednicu je optužio IAEA da u Iran šalje špijune iz stranih obavještajnih službi.

IAEA sa svojim inspektorima šalje špijune stranih obavještajnih službi i za to mora odgovarati - kazao je Hejdar Mosleši. IAEA za sada ne komentira te navode. Mosleši je također objavio da iza ovotjednog ubojstva iranskog nuklearnog stručnjaka stoje obavještajne službe Velike Britanije, SAD-a i Izraela. Znanstvenik Madžid Šahrijari ubijen u ponedjeljak u bombaškom napadu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox