Irskoj odobreno 85 milijardi, 35 milijardi za sanaciju banaka

Ministri financija svih zemalja članica Europske unije odobrili su u nedjelju navečer paket pomoći Irskoj u iznosu od 85 milijardi eura, od čega je 35 milijardi namijenjeno za irske banke, objavio je povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn.

 

Paket pomoći najprije su odobrili ministri financija 16 zemalja euro zone, a nakon njih i ministri svih 27 zemalja članica EU-a.

Od 35 milijardi eura namijenjenih za irske banke, 10 milijardi će se usmjeriti za hitnu dokapitalaziciju banaka, a ostalih 25 bit će dostupni kao bude li potrebe kao potpora bankarskom sektoru.,

Ministri su jednoglasno odobrili financijsku pomoć kao odgovor na zahtjev irskih vlasti od 22. studenoga. Ministri se slažu s Europskom središnjom bankom da je davanje zajma Irskoj opravdano kako bi se očuvala financijska stabilnost euro zone i Europske unije u cjelini - kaže se u izjavi koja je objavljena nakon sastanka.

Financijska potpora euro zone i EU-a odobrena je na temelju programa koji su ispregovorali irska vlada zajedno s Europskom komisijom, Međunarodnim monetarnim fondom te uz sudjelovanje Europske središnje banke.

Četverogodošnji program štednje

U ukupnom iznosu od 85 milijardi eura, sama Irska sudjeluje sa svojim sredstvima u iznosu od 17,5 milijardi, dok vanjska pomoć iznosi 67,5 milijardi eura. Dvije trećine od toga osigurat će EU-a, dok će MMF sudjelovati s 22,5 milijarde. Paketu financijske pomoći Irskoj bilateralno su pridonijeli Velika Britanija s 3,8 milijardi, Švedska s 0,6 i Danska s 0,4 milijarde eura.

Kao uvjet za pomoć irska je vlada morala donijeti četverogodišnji program drastične štednje kako bi svoj golemi proračunski deficit od 32 posto svela u dopuštenih 3 posto do 2015. godine.

Snažno podupiremo ekonomski program koji je danas objavila Irska. To je snažan odgovor na slabosti u bankarskom sektoru, koje nameće velike troškove proračunu i umanjuju potencijal za rast koji je potreban Irskoj za trajno rješenje krize - kaže se u zajedničkoj izjavi koju su objavili povjerenik za ekonomiju i finacije Olli Rehn i direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn.

Brza i održiva provedba ovoga programa stvorit će manji, koji će biti snažan i dobro kapitaliziran te sposobon služiti potrebama irskog gospodarstva. On također nudi smjer za zdrave javne financije - navode Rehn i Strauss-Kahn.

Irska je dobila paket pomoć uz fleksibilnu kamatnu stopu od prosječno 5,8 posto godišnje, što je više nego što plaća Grčka (5,2 posto), kojoj je slična pomoć odobrena proljetos. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox