Istraživanje agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije COVID-19

Strah građana od zaraze COVID-19 blago raste u odnosu na siječanj i veljaču.


Nakon stagnacije straha u siječnju i veljači, bilježimo ponovni rast udjela građana koji se boje zaraze COVID-19 (od 31% u siječnju i veljači na 36% u ožujku).

Zadovoljstvo radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 ponovno počinje padati.
Nakon blagog porasta zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 tijekom siječnja i veljače, ponovno bilježimo pad: 2,59 u ožujku naspram 2,78 u veljači (te 2,68 u siječnju, 2,50 u prosincu, 2,44 u studenom, 2,64 u listopadu, 2,79 u rujnu).
 

Smanjuje se povjerenje u cjepiva protiv COVID-19. Prvi odabir cjepiva za građane je ono tvrtke Pfizer.
Smanjuje se udio građana koji imaju povjerenja u nova cjepiva: u veljači bilježimo 39% građana koji vjeruju novim cjepivima, dok ih je u ožujku 33%. Namjera cijepljenja ostaje na istoj razini kao u veljači: 42% građana namjerava se cijepiti ili se već cijepila (u veljači ih je bilo 43%). U slučaju kada bi mogli birati cjepivo s kojim bi se cijepili, svaki treći građanin birao bi cjepivo tvrtke Pfizer, dok 14% građana kaže da im je svejedno, a 15% navodi kako se ne bi cijepili nijednim jer se izričito odbijaju cijepiti.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske sredinom ožujka 2021. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox