Istraživanje agencije Hendal o utjecaju potresa na stanovništvo RH

Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji izazvao je visoku razinu uznemirenosti među građanima: čak 87% njih navodi da ih je potres uznemirio ili jako uznemirio.

Građani su podjednako pomogli unesrećenima novčanim uplatama (40%) te doniranjem robe i potrepština (47%), a 8% građana navodi kako je volontiralo na terenu.
Potres je još jednom pokazao kako su naši građani u kriznim situacijama spremni pomoći. Tako se u našem istraživanju pokazalo i kako je velik broj građana pomogao potresom pogođenom području i to 40% u novčanim donacijama (konkretno, 16,2% je uplatilo novac direktno unesrećenima, 8,9% Crvenom križu, 4,6% Caritasu, 3,3% službenom računu Vlade RH, 12,6% ostalim udrugama i fizičkim osobama) te u doniranju robe i potrepština (47%). 8% građana pomoglo je volontiranjem na terenu. 25% građana navodi kako nije pomoglo, ali bi to željeli.

Više od polovice ispitanika navodi kako nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području.
Preko polovice ispitanika (52%) nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području. 28% je neutralno po tom pitanju, a zadovoljnih je tek 20%.

Kod većine građana potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije COVID-19.
Iako su nas istovremeno zadesile dvije velike ugroze (COVID-19 i potres u Sisačko-moslavačkoj županiji), 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost oko epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije oko epidemije.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox