ISTRAŽIVANJE: Društvene mreže kao alat za izgradnju osobnog brenda

Foto: Ilustracija

U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 ispitanika, od toga njih gotovo 500 iz Hrvatske. Među hrvatskim ispitanicima, njih 42% je nezaposleno, 32% zaposleno, dok se 26% ispitanika još školuje.

Portal MojPosao je za vrijeme trajanja 3. regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, Posao.ba i Infostud.com, usporedio mišljenje građana triju zemalja o tome jesu li društvene mreže prikladan alat za traženje posla.

 U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 ispitanika, od toga njih gotovo 500 iz Hrvatske. Među hrvatskim ispitanicima, njih 42% je nezaposleno, 32% zaposleno, dok se 26% ispitanika još školuje.

Bilo da su zaposleni (83%), nezaposleni (85%) ili se još školuju (85%), najviše hrvatskih ispitanika ima profil na najvećoj društveni mreži Facebooku.

Profesionalna društvena mreža LinkedIn po korištenju se nalazi na drugom mjestu, dok je Twitter najpopularniji kod ispitanika koji se još uvijek školuju.

Istraživanje je pokazalo da se društvene mreže prvenstveno koriste za povezivanje s obitelji, prijateljima i poznanicima, a zatim za praćenje informacija iz stručnih područja ili područja interesa. Tek mali udio ispitanika (14% zaposlenih, 10% nezaposlenih i 7% ispitanika koji se školuju) prepoznaje društvene mreže kao alat za izgradnju osobnog brenda.

Držeći se pravila da ono što je jednom objavljeno na Internetu zauvijek ostaje vidljivo, velika većina hrvatskih ispitanika pazi što objavljuje na društvenim mrežama neovisno o tome u koju ih svrhu koriste. Na sadržaj svojih objava pazi 84% nezaposlenih te 81% zaposlenih ispitanika.

Većina ispitanika koji se još školuju (58%) smatra da su društvene mreže dobar 'kanal' za traženje posla, ali da uspjeh potrage ovisi o vrsti mreže. Istog mišljenja je nešto manje od polovine nezaposlenih ispitanika (45%).

Negativno stajalište prema traženju posla putem društvenih mreža ima 25% nezaposlenih ispitanika i 20% onih koji se školuju.

Tek 14% nezaposlenih ispitanika i 13% onih koji se školuju smatra da su sve društvene mreže prikladne za traženje posla, a 17% nezaposlenih i 9% ispitanika koji se školuju nemaju mišljenje o ovoj temi. 

Facebook je vodeća društvena mreža i u Srbiji te Bosni i Hercegovini. Ukupno gledajući, Facebook najviše koriste ispitanici iz Bosne i Hercegovine -  95% zaposlenih i 93% nezaposlenih ispitanika ima svoj profil, piše mojposao.net. (sh)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox