ISTRAŽIVANJE: I u krizi 50% Grka može zamisliti pokretanje vlastitog posla

Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja o poduzetništvu koje je provela tvrtka Amway pokazali su da 69% Europljana ima pozitivan stav prema samozapošljavanju i da u tome prednjače Danci.

Istraživanje je objavljeno od strane Amwaya Europa i LMU poduzetničkog centra povodom svjetskog tjedna poduzetništva za 2012. Tako dvije trećine (69%) ispitanih iz 16 zemalja ima pozitivan stav prema samozapošljavanju. U usporedbi s 2010. i 2011., mogućnosti samozapošljavanja u Europi ostale su na istoj razini: svaki treći (38%) ispitanik može zamisliti pokretanje vlastitog posla; u Grčkoj svaki drugi ispitanik (50%) tvrdi navedeno. Tri od četiri ispitanika (78%) procjenjuje da će u modernom svijetu poslovanja, čak i deset godina kasnije, poduzetništvo ostati jednako važno, ako ne i važnije nego danas.

Danski ispitanici imaju najpozitivniji stav prema samozapošljavanju (85%) čime zadržavaju prvo mjesto među ispitanim zemljama; Francuska je na drugom mjestu (77%), dok je Velika Britanija treća (75%). Najnegativniji stav prema samozapošljavanju može se pronaći u Mađarskoj (47%), Austriji i Njemačkoj (35% u svakoj zemlji) te Španjolskoj (32%). Međutim, želja za samozapošljavanjem najveća je u Grčkoj: svaki drugi Grk (51%) doživljava samozapošljavanje kao mogućnost povratka na tržište rada ili kao alternativu zaposlenju. Europski prosjek je 22%.

Poduzetništvo igra sve veću ulogu u europskim gospodarstvima. Poticanje rasprave o poduzetništvu i jačanje poduzetništva doprinosi gospodarskom rastu i bogatstvu, izjavio je Michael Meissner, potpredsjednik Amwaya Europa za korporativna pitanja i izdavač izvješća.

Poduzetništvo će biti još važnije u budućnosti

Pogotovo ispitanici iz Danske (94%), Austrije i Velike Britanije (svaka 86%), Italije i Španjolske (svaka 85%) predviđaju pozitivan ili neutralan razvoj značaja poduzetništva u sljedećih deset godina. Jedino ispitanici iz Francuske (23%), Grčke (22%) i Poljske (18%) predviđaju smanjivanje značaja poduzetništva u budućem, suvremenom svijetu poslovanja. Najvažniji aspekti za ispitanike ankete u Europi pri pokretanju vlastitih poduzeća su "neovisnost od poslodavca" (45%), "samoispunjenje, mogućnost realiziranja vlastitih ideja" (38%) i "izgledi za drugi prihod" (33%). "Nedostatak početnog kapitala" (57%), "nesigurna ekonomska situacija" (44%) i "strah od neuspjeha" (35%) smatraju se najvećim preprekama pri samozapošljavanju.

Kako bi se dosegnuo puni potencijal poduzetništva u Europi, Amway potiče političare da poduzmu mjere i kreiraju okvir koji će ukloniti stigmu neuspjeha poduzetnika te povećati obrazovanje i potaknuti poduzetništvo među ženama, starijima, etničkim manjinama i mladima, riječi su kojima Meissner objašnjava glavni cilj Amwayeve inicijative. 

Ekonomska situacija i financijska nesigurnost utječu na poduzetništvo u Europi

Izvješće pokazuje kako je financijska kriza utjecala na stavove ljudi prema poduzetništvu: 79 Grka i 59% Španjolaca izjavljuju kako je neizvjesna ekonomska situacija bila prepreka na putu do samozapošljavanja. Grčki ispitanici dodatno se boje i financijskih problema: "Nedostatak početnog kapitala" (74%) i "manjak javnog financiranja" (62%) percipiraju se kao daljnje prepreke.

Kretanje modernog svijeta rada: Poduzetničke vještine kao odgovor na promjenu potražnje

Što se tiče profila poduzetnika, Europljani se slažu oko činjenice da poduzetnici imaju veću autonomiju pri odlučivanju gdje će raditi (45%), imaju hrabrosti krenuti novim putevima (45%) i mogu fleksibilnije upravljati svojim vremenom (40%). Sama profesionalna izvedba više nije dovoljna za opstajanje na tržištu rada. Mobilnost, fleksibilnost i predanost cjeloživotnom učenju odgovaraju profilu buduće radne snage - to su vještine koja prije svega čine poduzetnika, nastavlja Michael Meissner. (PS/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox