Istraživanje pokazalo: Povremeno konzumiranje lakih droga nije štetno

Povremeno uživanje lakih droga, poput marihuane, nije odgovorno za probleme pamćenja kod osoba srednje životne dobi, pokazalo je britansko istraživanje, no, stručnjaci upozoravaju da iz istraživanja ne proizlazi i da dugotrajno uzimanje tih droga i teška ovisnost ne štete mentalnim sposobnostima.

Znanstvenici su ispitivali mentalne sposobnosti gotovo devet tisuća Britanaca u dobi od 50 godina i utvrđeno je da su oni koji su povremeno koristili lake droge čak i u 40-im godinama života imali iste ili čak i nešto bolje rezultate od vršnjaka koji nisu nikad koristili droge. Ta mala prednost na strani povremenih korisnika droga možda odražava drugo otkriće istraživanja a to je da su osobe koje su nekad u životu probale neke droge bile višeg obrazovanja od onih koji nikad nisu uživali droge.

Ispitani britanski 50-ogodišnjaci kazali su da su daleko najčešće koristili marihuanu. Oko šest posto priznalo je uživanje droge u prethodnoj godini a jedna četvrtina kazala je da ju je barem jednom u životu probala.

Što se tiče ostalih droga poput amfetamina, LSD-a, halucinogenih gljiva, kokaina ili ekstazija njih je probalo između tri i osam posto ispitanih, ovisno o skupini droga.

Ograničeni učinci

Sveukupno čini se da rezultat pokazuje da prošlo ili sadašnje uzimanje nezakonitih sredstava nije nužno povezano s pogoršanjem kognitivnih sposobnosti u srednjoj dobi, kaže voditelj istraživanja Alex Dregan sa King's College London u radu objavljenom u American Journal od Epidemiology. Unatoč tomu, naše istraživanje ne isključuje moguće štetne učinke kod nekih pojedinaca koji su bili dugo vrijeme izloženi većim količinama tih droga, dodaje Dregan.

Iako su neka ranija istraživanja pokazivala da marihuana i kokain mogu utjecati na kognitivne sposobnosti, sadašnje istraživanje pokazuje da su ti učinci ograničena trajanja. Mozak je otporan, komentirao je nalaze psihijatar sa Medicinskog fakulteta na Harvardu John Halpern dodajući da se ovi rezultati ne bi trebali smatrati potporom korištenju lakih droga. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox