Istraživanje tvrtke Lemax o prosječnim plaćama Quality Assurance zaposlenika

Tvrtka Lemax objavila je rezultate istraživanja o visini plaća Quality Assurance zaposlenika. Riječ je o istraživanju provedenom krajem 2018. godine s ciljem prikupljanja informacija o prosječnim plaćama na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance) te podizanja svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera. Prosječna plaća za zaposlenike koji rade na osiguranju kvalitete softvera iznosi 8.592,00 kune neto.


Ivan Lalić inicijator i voditelj istraživanja o prosječnim plaćama u Hrvatskoj ističe razloge za pokretanje istraživanja:

„Smatram kako je za stvaranje visokokvalitetnih i učinkovitih softverskih rješenja preduvjet sastaviti učinkovite i produktivne timove. Ako njihovo zadovoljstvo nije na razini, ne možemo biti sigurni u kvalitetu rješenja, usluga i proizvoda na kojima rade.“

Potaknut dostupnim istraživanjima koja se posljednjih godina provode, a kroz koje je vidljivo da ne postoji sustavno praćenje i analiza podataka za Quality Assurance, Lalić formira tim i pristupa izradi istraživanja. Naime, uloga osiguranja kvalitete strateška je pozicija unutar IT odjela ili IT tvrtke jer povećava efikasnost razvojnog procesa, dugoročno smanjuje trošak i vrijeme razvoja, te rezultira većim zadovoljstvom korisnika. Osiguranjem kvalitete sprječavaju se pogreške i nedostaci u proizvedenim proizvodima i rješenjima te izbjegavaju problemi prilikom njihove isporuke što se, primjerice u ISO 9000 definira kao dio upravljanja kvalitetom usmjerenog na pružanje povjerenja da će zahtjevi kvalitete biti ispunjeni. Osim toga, osiguranje kvalitete obuhvaća administrativne i proceduralne aktivnosti koje se provode u sustavu kvalitete kako bi se ispunili zahtjevi i ciljevi za neki proizvod, uslugu ili aktivnost. To uključuje sustavno mjerenje, usporedbu sa standardom, praćenje procesa i povratnim informacijama koje omogućuje sprječavanje eventualnih pogrešaka.

Istraživanje je provedeno u trajanju od 15 dana, dok su sudionici istraživanja bili: studenti (10,2 posto), zaposleni na junior pozicijama (18,4 posto), middle menadžment (42,2 posto), senior menadžment (17 posto) te voditeljske pozicije (12, 2 posto). Prosječna neto plaća za studente iznosi 4.873,00 kune, a za zaposlene na junior pozicijama 5.866,00 kuna.

Prosječna neto plaća za middle menadžment iznosi 8.711,00 kuna, za senior menadžment 11,144,00 kuna dok za voditeljske pozicije 11.826,00 kuna.

„Vjerujemo kako će naše istraživanje biti od pomoći, kako HR odjelima tako i stručnjacima koje provode Quality Assurance. Naime, navedene prosječne plaće mogu pomoći menadžerima ljudskih resursa pri zapošljavanju kvalitetnih stručnjaka i s druge strane osiguranje njihovih zasluženih osobnih primanja i povećanje razine zadovoljstva.“ naglasio je Lalić.

Osim visine prosječne neto plaće u istraživanju je provedena analiza ukoliko uz osiguranje kvalitete zaposleni provode automatsko testiranje te poslovnu analizu. Za osobe koje provode automatsko testiranje, prosječna plaća svih nivoa zaposlenih iznosi 9.673,00 kune u odnosu na one koji ne provode automatsko testiranje i čija prosječna plaća iznosi 7.496,00 kuna. Osobe koje provode poslovne analize uz funkciju osiguranja kvalitete primaju prosječnu plaću u visini od 9.961,00 kuna u odnosu na osobe koje ne provode poslovnu analizu, a čija prosječna plaća iznosi 7.672,00 kune.

Ivan Lalić dio je Lemax tima od 2017. godine kada se tvrtki pridružio na funkciji Voditelja istraživanja i razvoja. Zahvaljujući snažnom doprinosu razvoja odjela te ostvarenim rezultatima, napredovao je na poziciju voditelja IT odjela, funkciju koju i danas obnaša. Lalićev karijerni put započeo je odmah po završetku Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, na kojem je diplomirao 2009. godine, odnosno magistrirao 2013. godine. Kontinuirano provodi stručne edukacije, doprinosi razvoju IT tržišta te provodi ciljana istraživanja kojima je cilj osiguranje napretka ICT struke.

„Nova istraživanja s aktualnim temama provodit ćemo i tijekom 2019. godine osiguravajući podatke za specifična IT područja.“ Zaključili su u Lemaxu.

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox