ISTRAŽIVANJE: Unatoč krizi raste potražnja za pametnim telefonima

Unatoč nezavidnom financijskom položaju građana u mnogim zemljama globalna potražnja za pametnim telefonima raste nesmanjenim intenzitetom. GfK-ovi podaci za prvo polugodište ove godine pokazuje da je u svijetu prodano ukupno oko 650 milijuna smartphona i time se ponavlja rast iz godine na godinu od oko 50 posto. To se događa na štetu klasičnih mobilnih telefona koji nemaju mnogostranost funkcija kao pametni telefoni.

Posebno u visoko razvijenim zemljama zapada pametni  telefoni postali su apsolutna potreba  -  „moraš imati“ ! To ujedno znači i da uređaji koji se prodaju za više od 150 eura čine 80% ukupne prodaje mobilnih telefona.

Ipak, u zemljama u razvoju klasični mobitel je još uvijek primaran, ali s rastom njihove kupovne moći i razvojem srednje klase raste potražnja za pametnim telefonima. Tako, na primjer, u Latinskoj americi jedan od pet kupljenih mobitela bio je smartphone (lani je to bilo: jedan od sedam). U Aziji,  u istom razdoblju, pametni telefon čini 41% ukupne prodaje (lani 21%).

Danas 4 od 5 prodanih mobitela i pametnih telefona u svijetu ima ugrađenu kameru i takvi se aparati sve više kupuju. Udio uređaja s rezolucijom iznad pet megapiksela porastao je od 17% u prvoj polovini 2011. godine na 27% u istom razdoblju ove godine. U zemljama razvijene Europe taj je udio  čak na 40%.

Danas su u prodaji takvi  proizvodi i s više od deset megapiksela te su i boljeg  standarda od normalnih kamera. Ova činjenica kvalitete kamere te da je s pametnim telefonima moguće  prenositi dalje i pokretne slike  postaje bitan faktor pri  odluci o kupnji. Prilikom kupnje u Europi u drugom kvartalu ove godine jedan od šest pametnih telefona bio je opremljen vrlo naprednom foto tehnologijom. (ps/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox