''Izdvajanje gubitaškog plinskog poslovanja iz Ine uvjetovali su Mađari''

Bivši šef kabineta ministra gospodarstva Zvonimir Novak posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da su Mađari, pri izmjenama međudioničkog ugovora hrvatske vlade i MOL-a, produljenje nekih prava iz tog ugovora hrvatskoj strani uvjetovali izdvajanjem gubitaškog plinskog poslovanja iz Ine.

Riječ je, među ostalim, o pravu prvokupa i reotkupa dionica, kazao je Novak. Dodao je da su se sastanci o izdvajanju plinskog poslovanja održavali u ljeto 2008. te da se na njima nisu vodili službeni zapisnici.

Mađarsko izaslanstvo vodio je direktor MOL-a Zsolt Hernadi, dok je s hrvatske strane glavni pregovarač bio potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

Prije sastanaka o izdvajanju plinskog poslovanja napravljene su projekcije koje su pokazivale da bi novoosnovana tvrtka "Prirodni plin" samo u prvoj godini poslovanja imala gubitak od dvije milijarde kuna.

Nakon Novaka na suđenju je svjedočio predsjednik upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomo Galić koji je nazočio sastancima na kojima su predstavnici Plinacroa, ministarstva gospodarstva i Ine razgovarali o izdvajanju plinskog poslovanja.

Suđenje se nastavlja 23. veljače svjedočenjem Branka Horačeka i odvjetnika Zorana Markovića. Dan kasnije na sudu bi trebala svjedočiti bivša ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. Početkom ožujka u sudnici bi se trebali pojaviti Damir Polančec, bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer, vlasnik DIOKI-ja Robert Ježić te bivši ministar financija Ivan Šuker. (Hina/jh)

 

 

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox