Izmjena Ovršnog zakona: Umjesto javnih, sudski ovršitelji

Saborska većina podržala je izmjene Ovršnog zakona kojima vlada kani uskladiti odredbe o vremenskom važenju Ovršnog zakona sukladno Zakonu o izmjenama Ovršnog zakona, no HDZ je izrazio sudržanost prema tom prijedlogu i prozvao vladajuće da su izigrali preuzete obveze iz pregovora s EU, te ih pozvao da do sredine godine isprave svoje pogreške.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt uvodno je kazala kako se u pripremi Ovršnog i Zakona o javnim ovršiteljima, koji su na snagu trebali stupiti 1. siječnja ove godine, pojavila opravdana bojazan da bi njihova provedba dovela do brojnih problema. Stoga je novi saziv Sabora odmah nakon konstituiranja ukinuo sporne odredbe Ovršnog zakona te odgodio njihovo stupanje na snagu do 1. srpnja, do kada bi, po vladinom prijedlogu, poslove javnih ovršitelja obavljali sudski ovršitelji.

Ana Lovrin je u ime HDZ-a prozvala vladajuće da su u noćnim satima nakon konstituiranja Sabora "pošto-poto" i bez kvalitetnih i provedivih rješenja ukinuli zakonske odredbe, ako su Ovršni i Zakon o javnim ovršiteljima, napomenula je, lani doneseni dvotrećinskom većinom, dakle i glasovima tadašnje oporbe, a aktualne vlasti.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) je, pak, naglasila kako su vladajući kao jedno od preizbornih obećanja najavili upravo izmjene Ovršnog zakona radi poštovanja načela efikasnosti te zakonitosti i pravednosti koja, ocijenila je, nisu bila zajamčena prvotni zakonom.

Boro Grubišić je u ime HDSSB-a predložio da se dužnicima koji su se ne svojom krivnjom našli u bezizlaznoj situaciji pomogne tako da im se oprosti kamata na kredite, a da plate glavnicu, budući da se često događa, rekao je, da su kamate veće od glavnice. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox