Izvješće Japan Tobacco Internationala: nakon pandemije slijedi oluja nezakonite trgovine duhanskim proizvodima

Japan Tobacco International (JTI) objavio je izvješće koje donosi analizu stanja trgovine nezakonitim duhanom tijekom globalne pandemije, kao i priprema koje poduzimaju kako bi iskoristili ekonomske posljedice koje nas očekuju. Zaključke izvješća, objavljenog pod nazivom 'Nadolazeća oluja', potvrdila je i nezavisna kompanija Intrinsic Insight, dok su ga pozdravile policijske službe širom svijeta.


Istraživanje je bazirano na 63 terenske studije, napravljene u preko 50 zemlja svijeta, uključujući Rusiju, Kanadu, Maleziju i Filipine u kojima krijumčari duhana imaju snažnu prisutnost. Podaci koje je prikupio JTI pokazuju kako je globalna zdravstvena i nadolazeća financijska kriza stvorila idealne uvjete za 'Nadolazeću oluju' u kojoj će kriminalne skupine pokušati iskoristiti povećanu potražnju za jeftinim dobrima i sve manju kupovnu moć, osobito u zemljama s izrazito visokim poreznim i trošarinskim režimima.

Izvješće je prepoznalo četiri trenda koja se poklapaju i s obavještajnim podacima Europola i Euromonitora, to su:

  1. Postoje jasni dokazi da se kriminalne skupine pripremaju za očekivani procvat nezakonite prodaje duhana;
  2. Nakon početnog prekida ilegalnog lanca opskrbe na zapadnoeuropskim tržištima, organizirani kriminal je brzo iskoristio nedosljednosti u pravilima putovanja i lockdowna te pronašao alternativne rute od proizvodnje do distribucije. Dokazuju to značajne zapljene ilegalnih tvornica i njihovih dijelova u zemljama poput Republike Češke, Grčke, Irske, Belgije i Španjolske.
  3. Promijenjeni javnosigurnosni prioriteti i restrikcije na granicama doprinijeli su ograničavanju ponude i dostupnosti nezakonitog duhana – što je posebno primjetno u zemljama Dalekog istoka koje su bile brže u uvođenju restrikcija, dok su Zapadnoeuropske zemlje propustile priliku reagirati s takvom preciznošću;
  4. U jeku pandemije tehnologija se intenzivno koristila za nastavak nezakonite prodaje duhana u zemljama širom Istočne Europe, Bliskog i Dalekog Istoka te Afrike, gdje su platforme poput WhatsAppa i Facebooka poslužile za brzu i jednostavnu metodu komunikacije između potrošača i kriminalaca. Vrijedi napomenuti kako Međunarodna trgovinska komora previđa kako će globalna trgovina krivotvorenim proizvodima 2022. godine dosegnuti 4 bilijuna dolara te biti primarno pokretana online trgovinom.

Prema procjenama Svjetske banke, globalna trgovina ilegalnim duhanom već sada godišnje iznosi između 40 i 50 milijardi dolara koji odlaze kriminalnim skupinama koje proizvode, prerađuju, krijumčare, distribuiraju i prodaju duhanske proizvode, bez da na njih državama plaćaju trošarine. Zbog toga gubitke osjećaju i legalni trgovci koji poštivaju sve propise u poslovanju, kao i potrošači koji su namamljeni na kupovinu proizvoda lošije kvalitete. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox