Izvoz u travnju najveći u posljednje tri godine

U Hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine, nakon što je zakratko prekinut u ožujku, ponovno je nastavljen rast izvoza uz niži postotni porast uvoza, dok je pokrivenost uvoza izvozom poboljšana sa 57,9 posto u prva četiri prošlogodišnja mjeseca na 61,5 posto u istom razdoblju ove godine.

 

Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 21,3 milijarde kuna, što je 9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz bio 34,6 milijardi kuna ili 3,5 posto veći, pokazuju privremeni podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 13,3 milijarde kuna, što je za 4,1 posto manji deficit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izraženo pak u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do travnja ove godine iznosio je 2,9 milijardi eura, što je za 7,3 posto veća vrijednost nego u prva četiri prošlogodišnja mjeseca. Uvoz je istodobno povećan za 2 posto i iznosio je 4,7 milijardi eura.

Najveći izvoz u posljednje tri godine

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prva četiri mjeseca ove godine smanjen je za 5,6 posto i iznosio je 1,8 milijardi eura.

Na kumulativni porast izvoza utjecao je ostvareni izvoz u travnju od 921,1 milijun eura, što je najveća mjesečna vrijednost izvoza u zadnje gotovo tri godine. Uvoz je u travnju iznosio nešto manje od 1,3 milijarde eura, a pokrivenost uvoza izvozom relativno visokih 71,7 posto.

Gledajući po pojednim značajnijim izvoznim djelatnostima u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje znatno povećanje izvoza bilježi se u više djelatnosti. Tako je izvoz proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda povećan za 23,2 posto na 258,6 milijuna eura, kemikalija i kemijskih proizvoda za 26,4 posto na 206,9 milijuna eura, proizvodnje strojeva i uređaja za 20,4 posto na 171,6 milijuna, gotovih metalnih proizvoda za 15,2 posto na 143,8 milijuna, izvoz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za 33,6 psoto na 118,3 milijuna eura itd.

U proizvodnji ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, u prva četiri mjeseca ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 479,2 milijuna eura, što je porast za 3,7 posto. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox