Jadrankamen nastavlja s proizvodnjom

Na ispitnom i izvještajnom ročištu Jadrankamena u stečaju vjerovnici su prihvatila prijedlog stečajne upraviteljice da se nastavi djelatnost Jadrankamena i žurno izradi stečajni plan za to kako se ne bi prodavala imovina tog poduzeća.

Utvrđeno je da su ukupna potraživanja vjerovnika oko 218 milijuna kuna, od kojih je oko 200 milijuna kuna priznato. Najveća su potraživanja Erste&Steiermarkische banke, u iznosu od 70 milijuna kuna, koja su u cijelosti priznata, a Ministarstvu financija su priznata potraživanja od oko 40 milijuna kuna za neplaćene doprinose i poreze. Skupština vjerovnika također je odlučila da se u vezi imovine Jadrankamena izvrši redefiniranje i reguliranje odnosa s izlučnim vjerovnicima kako bi oprema i strojevi postali vlasništvo poduzeća neophodno za nastavak djelatnosti. Odlučeno je da se provede detaljna kontrola svih nekretnina Jadrankamena i poduzmu radnje vezano za nekretnine koje nisu upisane u zemljišne knjige te da se ispita mogućnost provođenja upisa vlasničkog udjela Jadrankamena u jednoj tvrtki u Sofiji nu Bugarskoj.

Skupština vjerovnika je na ispitnom i izvještajnom ročištu odlučila da se nastave parnični postupci radi naplate nenaplaćenih potraživanja, a u odnosu na ona potraživanja koja nisu utužena da se poduzmu mjere za njihovo utuživanje. Odlučeno je i da se u odnosu na utvrđene otpise dugotrajne i kratkotrajne financijske imovine te vrijednosna usklađenja ispitaju razlozi i posljedice takvih postupaka. Čuli su se i zahtjevi vjerovnika da se pokrene postupak utvrđivanja kaznene odgovornosti Brune Orešara za teško financijsko stanje u kojem se našao Jadrankamen. Stečajni sudac Paško Brčić je kazao kako prijavu za pokretanje Orešarove kaznene odgovornosti mogu osim stečajne upraviteljice podnijeti i radnici.

Stečajna upraviteljica Anči Bašić je podnoseći izvješće o stanju u Jadrankamenu istaknula kako su koncesije u vezi Jadrankamena uglavnom zaključene na rok do 2040. ili 2043., a neke do 2020. godina, a pojedine nekretnine poduzeća još nisu uključene. Izlučni vjerovnici traže da im se imovina vrati, i sada trebamo poduzeti mjere kako stečajni dužnik (Jadrankamen) ne bi ostao bez imovine, kazala je Bašić. Za nastavak proizvodnje dobili smo mišljenje Ministarstva gospodarstva prema kojem bi se koncesije mogle prenijeti isključivo na društvo (poduzeće) koje bi se stvorilo stečajnim planom, dodala je.

Radnici traže smjenu stečajne upraviteljice 

U ime skupine radnika stečajnih vjerovnika njihova odvjetnica Katja Jajaš zatražila je smjenu stečajne upraviteljice Bašić tvrdeći da je u sukobu interesa jer je u srodstvu s jednom od stečajnih vjerovnica Jadrankamena. Stečajni sudac Paško Bačić odbio je zahtjev za smjenom stečajne upraviteljice Bašić. Skupština vjerovnika odbila je zahtjev radnika vjerovnika da se u petoročlani Odbor vjerovnika kao predstavnik radnika umjesto Vedrana Jelčića izabere Joško Drpić.

Prvobitno je danas na tu dužnost bio predložen sindikalni čelnik Jadrankamena Tonči Drpić, ali stečajni sudac Bačić odbacio je takvu mogućnost jer je za Drpića na snazi zabrana približavanja stečajnoj upraviteljici na udaljenost manju od 50 metara. Sindikalni čelnik u Jadrankamenu Tonči Drpić, nakon završetka cjelodnevnog ispitnog i stečajnog ročišta, koje je održano u zgradi splitskog Općinskog suda u Dračevcu, izrazio je nezadovoljstvo ishodom ročišta ustvrdivši da su "stečajnoj upraviteljici Anči Bašić nalogodavci Bruno Orešar i njegovi pristaše koji žele zatvoriti Jadrankamen"Neće ga zatvoriti dok smo mi živi, od sutra preuzimamo komandu u Jadrankamenu, poručio je Drpić. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox