Jakovina tvrdi da nema razloga za obustavu isporuke mlijeka

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina apelirao je na proizvođače mlijeka da ne obustave isporuku mlijeka jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji najavljujući kako će sredinom idućeg tjedna biti prezentiran 'mliječni kodeks' sa parametrima za izračun otkupne cijene mlijeka, te mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru.

Ne postoji razlog za obustavu isporuke mlijeka, jer će se na taj način nanijeti šteta i samim proizvođačima, ali i mljekarskoj industriji, kazao je ministar komentirajući najavu Koordinacije udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam županija, da će prestati s isporukom ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne utječe na povećanje otkupne cijene mlijeka s 2,40 kuna na 4,05 kuna.

Obustava isporuke mlijeka nije najbolje rješenje niti za proizvođače niti za mljekarsku industriju, kazao je ministar napominjući kako će to biti dodatni gubici za proizvođače i za mljekare.

Najavio je kako će u iduću srijedu na Savjetu za mlijeko biti prezentiran 'mliječni kodeks' koji je usuglašen s mljekarskim paketom EU i mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru.

Mliječni kodeks

Tim bi se kodeksom uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu, kazao je Jakovina napominjući kako se vrlo intenzivno radilo na mjerama kojima bi se pomoglo sektoru govedarstva.

Mjere koje su poduzete su isplata još dvije rate za mlijeko za 2012., koje su neka vrsta avansa isplate potpora, zatim cijeli paket mjera kroz HBOR-a vezano uz poček i moratorij za kredite koji su u operativnim programima i jučer u Saboru novi zakon o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je definirano da postoje specifična plaćanja za osjetljive sektore, a tu spada i sektor govedarstva.

Pronašli smo i mogućnost za proizvodnu 2012. da se iznađe dodatnih 167 milijuna kuna potpora za mliječne krave, krave dojilje i tovno govedarstvo, kazao je.

Jakovina je ponovio kako ministarstvo ne određuje otkupnu cijenu mlijeka, a 'mliječnim kodeksom', koji će biti prezentiran idući tjedan, radit će se po modelu kako se to radi u EU i dat će proizvođačima kvalitetno polazište za pregovore s otkupljivačima.

Kazao je i kako negativni trendovi u sektoru mljekarstva nisu nešto što se desilo u zadnja dva tri mjeseca, u 2011. je 2.228 farmi prestalo isporučivati mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine to su učinile 963 farme. (Hina/jk)

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox