Japansko gospodarstvo na putu u recesiju

Foto: Shutterstock

Japansko gospodarstvo zabilježilo je u proteklom tromjesečju pad aktivnosti prvi puta od prošle godine, pritisnuto slabljenjem gospodarskih aktivnosti širom svijeta i napetostima u odnosima s Kinom, i na dobrom je putu da klizne u recesiju. 

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,9 posto u razdoblju od srpnja do rujna u skladu je s očekivanjima, iako je pad kapitalne potrošnje, za čak 3,2 posto, osjetno nadmašio očekivanja. Tako su, između ostalog, Sony i Panasonic smanjili planiranu potrošnju kako bi prebrodili velike gubitke povezane sa zaoštrenom konkurencijom i jakim jenom.

Prošli je put gospodarstvo zabilježilo pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca prošle godine, kada se smanjilo za 0,3 posto. Na godišnjoj razini BDP se smanjio za 3,5 posto, pokazali su vladini podaci objavljeni u ponedjeljak. U prvoj polovini godine japansko je gospodarstvo zabilježilo veći rast od ostalih članica skupine G7 zahvaljujući snažnoj osobnoj i javnoj potrošnji na obnovu zemlje od posljedica prošlogodišnjeg potresa.

U međuvremenu su aktivnosti posustale pa je vlada revidirala naniže podatak o rastu BDP-a u razdoblju od travnja do lipnja, s 0,2 na 0,1 posto. Oporavak gospodarstva zahvaljujući obnovi posustaje i vlada je prošlog tjedna priznala da se njezin indeks vodećih gospodarskih pokazatelja spustio na razinu koja ukazuje na recesiju. Ne mogu zanijekati mogućnost da je Japan kliznuo u recesiju, priznao je novinarima ministar gospodarstva Seidži Maehara nakon objave podataka. Recesija se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox