Javni bilježnici uključeni u „Justice without Litigation for Europe“

Hrvatska javnobilježnička komora započela je projekt „Justice without Litigation for Europe“ u suradnji s državama članicama EU - Austrijom, Češkom, Slovačkom i Slovenijom s ciljem analize benefita transfera nadležnosti sa sudova na javne bilježnike u smislu podizanja efikasnosti, ubrzavanja postupaka, podizanja kvalitete usluge kao i provedbe analize ekonomske isplativosti takvog transfera nadležnosti.


U sklopu međunarodnog projekta čiji je HJK ravnopravni čaln s ciljem pojednostavljenja procesa djelovanja ustrojene su dvije radne skupine, jedna za pravna, te druga za ekonomska pitanja. Nakon dovršetka analize postojećeg stanja biti će izrađene preporuke za provođenje reformi u pravosuđu kojima će se kroz transfer nadležnosti u nespornim postupcima istaknuti svi pozitivni aspekti takve vrste rasterećenja sudova.

Rasterećenje sudova kroz ovaj projekt osigurava fokusiranje sudova na sporne postupke a čime će se svakako doprinijeti podizanju kvalitete rada sudova u spornim postupcima. Te biti analizirani nesporni postupci koji su stavljeni u nadležnost javnih bilježnika.

Zvijezdana Rauš-Klier čelnica Hrvatske javnobilježničke komore ističe kako je HJK u svojstvu partnera uključena u projekt uz javnoobilježničke komore Slovenije, Slovačke i Češke te Sveučilišta u Grazu, Ekonomskog instituta Economica iz Beča i Vijeća notarijata Europske unije (CNUE). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije te će biti proveden i finaliziran u periodu od naredne dvije godine. Fokus istraživanja i realizacije će biti na postupcima iz sfere nasljednog prava, obiteljskog i ovršnog prava uz moguće uključivanje drugih pravnih područja. Očekujemo da će ovaj projekt dodatno učvrstiti pravnu sigurnost kroz djelovanje javnobilježničke službe, ali i dati dodatna iskustva kroz suradnju s javnobilježničkim komorama zemalja sudionika projekta za koje očekujemo da bi mogla biti primjenjiva u praksi i svakodnevnom djelovanju struke.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox