Javno-privatno partnerstvo lijek za hrvatsku lokalnu samopuravu

Europski trendovi pokazuju da će se u budućnosti jedinice lokalne samouprave sve više financirati same, umjesto da im to određuje država, rečeno je na današnjoj Regionalnoj konferenciji o financiranju lokalne samouprave u organizaciji Infoarene.

U zemljama Europske unije (EU) gradovi se sve više počinju ponašati poput korporacija koje same traže sredstava za razvoj, a općine se spajaju kako bi dovoljno okrupnile za osiguravanje dostatnih financijskih sredstava, istaknuto je na skupu organiziranom uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predstavnik EBRD-a Davor Inđić upozorio je da su zbog europske krize izazovi financiranja razvoja lokalne samouprave danas veći nego ikada. EBRD je dosad u razvoj Jugoistočne Europe uložio 4 milijarde eura, od čega je 600 milijuna eura potrošeno na razvoj infrastrukture lokalnih zajednica.

Za financiranje razvoja jedinica lokalne uprave i samouprave u sadašnjim kriznim vremenima EBRD kao jedno od dobrih rješenja preporuča javno-privatno partnerstvo, rekao je Inđić.

Skup je pozdravio finski veleposlanik u Hrvatskoj Juha Ottman koji je napomenuo da se u njegovoj zemlji uslijed krize i sve većih problema s financiranjem smanjuje broja općina. Ubuduće će opstati samo općine koje su dovoljno velike da se mogu financirati. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox