Je li diploma osnovni preduvjet za posao?

Istraživanje koje je provelo učilište Algebra i agencija Prizma je pokazalo kako gotovo trećina radno aktivnog stanovništva od 17 do 40 godina smatra kako je osnovni preduvjet za pronalazak posla – dobar fakultet, piše Poslovni dnevnik.

 

Istraživanje je provedeno na 1603 ispitanika, a čak 26 posto njih je uvjereno kako je za dobivanje posla još uvijek najvažnija ''dobra veza''. Za razliku od poznanstava 11 posto ih vjeruje kako je radno iskustvo vrlo važno za uspjeh.

U odnosu na prošlu godinu promijenili su se i motivi školovanja, koje je zabilježilo petpostotni porast. Naime, sad se većina školuje zbog osobnih interesa i doškolovanja, dok su se prošle godine školovali zbog pronalaska posla.

Istraživanje je pokazalo i porast u korištenju računala iako u zabavne svrhe, a potom u poslovne i obrazovne svrhe. Valja napomenuti kako  na većini oglasa za posao, primjerice na portalu Moj posao, traži poznavanje rada na računalu.

Budući da je među objavljenim oglasima 39 posto tražilo visoku stručnu spremu, a 21 posto srednju stručnu spremu, nezaposleni su shvatili kako je potrebno ulagati u sebe. Ukoliko se trud i ulaganje u obrazovanje još k tome ''isplati'' i rezultira pronalaskom dobrog posla, utoliko je zadovoljstvo još veće. (SJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 17.2.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox