Je li novih 57 sudaca izabrano zakonito?

Je li 57 novih sudaca izabrano na zakonit način? To je pitanje donekle pokvarilo svečanu prisegu novih sudaca u Hrvatskom saboru. Ivan Turudić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća rekao je da je odabir sudaca bio po zakonu koji je bio na snazi u vrijeme objavljivanja natječaja. Od 1.rujna 2009. godine po Zakonu se više ne treba tražiti suglasnost saborskog Odbora za pravosuđe, pojasnio je Turudić.

 

Javne sjednice

Na tvrdnje predsjednika Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutina Lesara da je izbor obavljen na zatvorenim sjednicama i da su kombinirane odredbe iz staroga i novog zakona, Turudić je novinarima rekao da je korišten tzv. kombinirani sustav jer je zakon to odredio.

Na jedan su način imenovani suci koji su već prije bili suci, a na drugi način su imenovani suci koji dolaze izvan sudstva, pojasnio je.

To određuje zakon, a ne DSV. S indignacijom odbijam optužbe da su sjednice bile tajne. Sve su sjednice bile javne, rekao je Turudić.

Podsjetimo, novoimenovani suci Vrhovnog suda, Upravnog suda, Visokog prekršajnog suda, županijskih sudova u Zagrebu, Splitu i Velikoj Gorici i Varaždinu te trgovačkih, općinskih i prekršajnih sudova prisegnuli su u Hrvatskom saboru pred predsjednikom Državnog sudbenog vijeća (DSV) Ivanom Turudićem. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox