Jedan posto ultrabogataša - 44 posto svjetskog bogatstva

Skupina ultrabogataša koji zajedno čine manje od 1 posto svih odraslih ljudi na Zemlji posjeduje čak 44 posto svjetskog bogatstva, pokazalo je izvješće Credit Suissea "Global Wealth Report 2014", piše Večernji.hr.

Tih 0,7 posto stanovništva, odnosno 35 milijuna ljudi, posjeduje 115,9 bilijuna američkih dolara.

Na "piramidi globalnog bogatstva" najveći dio, 69,8 posto, otpada na one koji posjeduju manje od 10.000 američkih dolara, a ta najveća skupina posjeduje samo 2,9 posto svjetskog bogatstva – 7,6 bilijuna dolara. Najviše ultrabogataša iz ovih 0,7 posto nalazi se u Sjevernoj Americi, a nešto manje u Europi, dok najveći dio najsiromašnijih čine uglavnom građani Indije i regije Azija-Pacifik.

Izvješće Credit Suissea također pokazuje da je svjetsko bogatstvo naraslo brže nego ikad. Od sredine prošle do sredine ove godine zabilježen je porast za 20,1 bilijuna dolara, na ukupnih 263 bilijuna. Taj ukupni iznos više je nego dvostruko veći od 117 bilijuna dolara, koliko je prema izvješću iznosilo svjetsko bogatstvo 2000. godine. Porast bogatstva najsnažniji je bio u Sjevernoj Americi, gdje je porastao za 11,4 posto na 91 bilijun dolara, što čini 34,7 posto ukupnog bogatstva. Druga po rastu je Europa (10,6 posto, na 85,2 bilijuna dolara). U oba područja ključni izvor rasta bila su kapitalna tržišta. PS/S.P.

(Izvor: Večernji.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox