Jedanaestoro osumnjičeno za zloporabe i korupciju u obnovi ratom oštećenih kuća

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv jedanaest osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na njih te primanja i davanja mita, u vezi s obnovom ratom oštećenih kuća.

 

Prvookrivljena je upravna savjetnica Odsjeka za obnovu Šibenika Službe za gospodarstvo pri Uredu državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji.

Sumnja se da je ona 28. prosinca 2010. u Šibeniku, na nagovor drugookrivljenika i trećeookrivljenika, rješavajući zahtjev za obnovu kuće petookrivljenog, protivno Zakonu o obnovi, neosnovano izdala rješenje o obnovi kuće s priznatom četvrtom kategorijom oštećenja.

Osim toga, prvookrivljenica je od 29. prosinca 2010. do 23. travnja 2011., u Šibeniku, radi bržeg rješavanja većeg broja zahtjeva za obnovu ratom oštećenih kuća, od drugookrivljenika i trećeookrivljenika primila novac i druge poklone.

Četvrtookrivljenik - vlasnik i direktor tvrtke koja je s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva sklopila ugovor o obavljanju usluga projektiranja-izrade Uputa o načinu sanacije, i devetookrivljenik, kao koordinator obnove u tvrtki koja je na temelju ugovora s nadležnim ministarstvom obavljala poslove kontrole, koordinacije i upravljanja procesom izvođenja radova obnove, sredinom prosinca 2010. u Kistanjama, zajedno i dogovorno, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, neosnovano su prikazali i odobrili veći trošak građevinskih radova na obnovi jedne kuće. Za to je devetookrivljenik od četvrtookrivljenika 15. prosinca 2010. primio određeni novčani iznos. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox