Jedite dok još možete, čokolada bi mogla koštati kao zlato?

Čokolada bi uskoro mogla postati luksuz. Najnoviji izvještaj Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu predviđa da će čokolada gotovo nestati ukoliko temperature u Zapadnoj Africi porastu zbog klimatskih promjena, piše dnevnik.hr 

Porast temperatura ne utječe samo na razinu oceana i otapanje ledenjaka na polovima nego i na cijenu čokolade. Polovica kakaovca u cijelom svijetu raste u Zapadnoj Africi, točnije u Gani i Obali Bjelokosti. Prema izvještaju Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu ako tamo prosječna temperatura poraste za 2,3 stupnja, kakovac više neće moći rasti u tom podneblju, prenosi Huffington Post.

Kada bi došlo do toga industrija čokolade bi se u najboljem slučaju prepolovila. To bi značilo da bi u takvim uvjetima čokolada bila cijenom bliža zlatu i srebru nego prehrambenim proizvodima. Provedeno istraživanje kombiniralo je 19 mogućih klimatskih modela, a njime se predviđaju prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine.

Svjetska industrija čokolade vrijedna je 9 milijardi dolara. Pozitivna strana povećanja temperature mogla bi biti to da će se uzgoj kakaovca time morati preseliti na veću nadmorsku visinu, odnosno pogodnije klimatske uvijete. (HT)

 

 

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox