Jedno od 20 najjačih gospodarstava svijeta je...KRIMINAL

Kriminal godišnje stvori prihode od 2,1 bilijuna dolara, što je 3,6 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, a taj broj i dalje raste, zbog čega je kriminal jedan od dvadeset najjačih gospodarstava na svijetu, rekao je Jurij Fedotov, čelnik UN-ova ureda za droge i kriminal (UNODC), piše Business.hr.

Do tog su podatka po prvi puta došli UNODC i Svjetska banka, a temelji se na podacima iz 2009. godine tako da još nema nikakvih podataka za usporedbu.

Fedotov je naglasio da se godišnje čak 40 milijardi dolara na godinu gubi korupcijom u zemljama u razvoju, dok nezakoniti prihod od trgovine ljudima iznosi čak 32 milijarde dolara.

Kriminalne skupine su iznimno prilagodljive, kako u odnosu na akcije policije, tako i u odnosu na nove mogućnosti ostvarivanja profita, naglašeno je.

Trgovina ljudima, nasilje i korupcija, velika su prepreka ostvarenju Milenijskih razvojnih ciljeva koje je međunarodna zajednica postavila 2000. godine s ciljem da do 2015. godine unaprijedi zdravstvo i smanji siromaštvo među najnerazvijenim zemljama svijeta, rekao je Fedotov. (jk)

 

Izvor: www.business.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox