Jeftiniji plin tek 2015. godine

Prema najnovijem istraživanju globalne konzultantske kuće A.T. Kearney  2015. će biti godinom prekretnicom na globalnom i europskom tržištu plina. Naime, analiza pokazuje trend rasta cijena plina od 30 do 40 posto do 2014., a potom nagli pad cijena u 2015. godini. Krajnji rezultat bit će porast važnosti trgovine plinom na globalnom i europskom tržištu.

Trenutačno se, kako zbog crpljenja zemnog plina, tako i zbog proizvodnje ukapljenog prirodnog plina, plinska infrastruktura masivno širi. Uslijed viška ponude plina diljem svijeta, A.T. Kearney predviđa snažan pad cijene plina od 60 posto na od 12 do 15 eura po MWh od 2015. godine. Shodno tome očekuje se povećanje važnosti plina kao izvora energije s godišnjom stopom rasta od 1,7 posto na globalnoj razini, te nešto sporijim rastom od 0,4 posto godišnje u Europi, zbog sve manje potrošnje plina za potrebe grijanja.

Model formiranja cijene plina u skladu s cijenom nafte pojavio se prije 40 godina za vrijeme Hladnog rata, kako bi se nafta zaštitila od konkurentnog energenta, koji je u velikim količinama stizao u Europu iz ondašnjeg Sovjetskog Saveza. Stručnjak za energetiku i telekomunikacije u Jugoistočnoj Europi,  principal u A.T. Kearneyu Tomislav Čorak vjeruje kako će u 2015. godini, ako ne i ranije, u određivanju cijena nad zastarjelim modelom prevladati trgovanje plinom na spot tržištu.

Zbog naglog smanjena potrošnje plina nakon financijske krize te procvata tržišta ukapljenog prirodnog plina, proizvođači plina će morati agresivno tražiti nove kupce. U toj potrazi okrenut ce se od vezivanja cijene plina u ugovoru uz naftu, prema formiranju cijene plina na otvorenom tržištu, objašnjava Čorak. (PS/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox