Jer ploviti se mora: Bolivija na međunarodnom sudu traži izlaz na more

Bolivija, zemlja koja duže od stoljeća zahtijeva izlaz na more koji je izgubila u ratu protiv Čilea, obratit će se međunarodnom sudu i tražiti svoje pravo izravna pristupa Tihom oceanu, najavio je predsjednik države Evo Morales.

 

Borbi za naše pravo na more, koja obilježava našu povijest već 132 godine, sada ćemo pridodati i obraćanje međunarodnim sudovima i organizacijama kako bismo dobili slobodan izlaz na Tihi ocean - rekao je Morales u La Pazu na godišnjoj proslavi "Dana mora", kojim se obilježava bolivijski poraz u rat s Čileom.

U Santiagu je odmah odgovorio čileanski predsjednik Sebastian Pinera i namjere Bolivije nazvao "ozbiljnim preprekama za bilateralne odnose".

Nakon Pacifičkog rata 1879-1884 protiv Čilea, Bolivija je izgubila oko 400 km obale i ostala zaključana na kopnu, od čega se ova najsiromašnija zemlja Južne Amerike nije nikad gospodarski oporavila. Gubitak mora je otvorena rana koja mora zacijeliti - rekao je Morales.

U bolivijskom se ustavu pristup moru proglašava "nepovredivim pravom" i "trajnim državnim ciljem", a djecu se u školama uči da je povratak izlaza na more domoljubna dužnost.
Morales nije rekao kako i kada će se Bolivija obratiti međunarodnim instancama, ali je najavio osnivanje "opće uprave" za pripremu sudskog predmeta.

Čile daje Boliviji neke carinske i lučke pogodnosti, a sa susjednim Peruom prošle je godine potpisan sporazum koji će Boliviji omogućiti izgradnju svoje luke na pet kilometara peruanske obale koju će dobiti u koncesiju, ali ti kompromisi daleko su ispod očekivanja službenog La Paza. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox