Jernej Sekolec - slovenski član u Arbitražnom sudu

Kandidat za slovenskog člana u petočlanom Arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom je Jernej Sekolec, objavili su slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene informacije.

 

Istaknuti i iskusni pravni stručnjak, nekada sveučilišni profesor u Mariboru, bio je direktor odjela za međunarodno gospodarsko pravo UN-a i glavni tajnik UN-ove komisije za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) sa sjedištem u Beču, a trenutno je potpredsjednik Suda za međunarodnu arbitražu sa sjedištem u Londonu, te član stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Beču. Prema neslužbenim informacijama koje je nekoliko sati pred zaključivanje natječaja slovenske vlade za kandidata za slovenskog člana arbitražnog suda objavilo ljubljansko "Delo", Sekolec se jedini javio na natječaj. O njegovoj kandidaturi nakon završetka postupka najprije odlučuju ministarstvo pravosuđa i sudbeno vijeće, a nakon toga bi predsjednik države Danilo Tuerk prijedlog trebao uputiti u parlament. Parlament bi po prihvaćenoj proceduri o slovenskom članu arbitražnog suda trebao odlučiti natpolovičnom većinom, što znači da je za izbor potrebno 46 od 90 glasova zastupnika. Ministar pravosuđa Aleš Zalar izjavio je kako ne isključuje da bi se to moglo dogoditi već na prvom jesenskom zasjedanju parlamenta nakon parlamentarne stanke početkom rujna. S druge strane, opozicija desnog centra koja se od početka protivila Arbitražnom sporazumu s Hrvatskom koji je zaključila vlada premijera Boruta Pahora, traži da se odlučivanje o slovenskom arbitru odgodi za vrijeme nakon izbora.

Redoviti parlamentarni izbori u Sloveniji su predviđeni za iduću godinu, no Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša traži da se krajem ove godine održe prijevremeni izbori jer navodi da sadašnja manjinska vlada premijera Boruta Pahora zbog krize nema potpune legitimnosti za donošenje najvažnijih odluka. Slovenski ustavni sudac i nekadašnji diplomat Ernest Petrič koji je bio sudac-izvjestitelj prilikom lanjskog odlučivanja o ustavnosti Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, a koji se najviše spominjao kao mogući slovenski arbitar u Arbitražnom sudu, izjavio je za "Delo" da se neće kandidirati iako je na to prošle godine uvjetno pristao na nagovor premijera Boruta Pahora. Petrič nije komentirao neslužbene informacije da će slovenski arbitar u Arbitražnom vijeći biti Sekolec, ali je izjavio da smatra kako je postupak biranja slovenskog arbitra putem natječaja i glasovanja u parlamentu, prema zakonu kojim se inače biraju slovenski kandidati za stalna međunarodna sudbena tijela, neprimjeren u ovom slučaju jer se radi o ad-hoc arbitraži. Budući da se ne radi o redovnom međunarodnom sudu poput onih u Strasbourgu ili Luksemburgu, nije bilo zakonskih prepreka da jednostavno izaberemo onoga koji je najprimjereniji za tu zadaću. Nije mi poznat slučaj da je neka država svog arbitra u sličnom slučaju tražila putem natječaja - rekao je Petrič.

Slovenski mediji: Riječ je o izuzetnom stručnjaku

Dodao je kako se nada da se Slovenija dobro priprema na arbitražu s Hrvatskom i da se nada dobrom rezultatu. Slovenski čimbenici koji o tome odlučuju, a i sam budući arbitar, trebaju biti svjesni goleme odgovornosti koju time preuzimaju, izjavio je Petrič za najutjecajniji slovenski dnevni list. Slovenski mediji navode da primjedbe na eventualni izbor Sekoleca ne bi smjela imati niti slovenska oporba budući da je riječ o izuzetnom stručnjaku, osobito s područja međunarodnog trgovačkog i arbitražnog prava, te da mu se ne može prigovoriti niti "inficiranost" političkim stajalištima budući da već niz godina živi izvan domovine. Prema Arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije o dugogodišnjem graničnom prijeporu odlučit će Arbitražni sud u koji će obje zemlje imenovati po jednog svog arbitra, dok će ostala tri odabrati s liste koju će predložiti Europska komisija. Svi postupci iz Arbitražnog sporazuma počinju nakon potpisivanja pristupnog sporazuma između Europske unije i Hrvatske, što se očekuje krajem godine. (Hina/mš)Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox