Jok, priznat će: Sanader i dalje tvrdi da nije prao novac

Bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader ponovno je, u saslušanju što je u Salzburgu provedeno po nalogu austrijskog državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije, odbacio optužbe o pranju novca, potvrđeno je Hini iz austrijskog državnog odvjetništva.

 

Saslušanje u Salzburgu, trajalo je između pet i šest sati. Sanader je ponovno odbacio navode o pranju novca i predočio svoje viđenje, izjavio je za Hinu glasnogovornik austrijskog državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije, državni odvjetnik Martin Ulrich. Najavio je i da će državno odvjetništvo odlučiti o daljnjem postupku nakon što analizira materijale sa saslušanja.

Sanader je po nalogu državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije iz Beča već ispitan 23. prosinca, i to putem video konferencije. Njegov austrijski odvjetnik Werner Suppan izjavio je u međuvremenu kako očekuje obustavu postupka. Sanader je vrlo jasno objasnio podrijetlo novca na austrijskim računima - izjavio je Suppan u petak za austrijsku novinsku agenciju APA.

Novac od poduzetništva?

Sanader je u petak tijekom saslušanja ponovno odbacio sve optužbe, koje su se pojavile nakon što je jedna banka iz Tirola u prosincu protiv njega podnijela prijavu zbog sumnje u pranje novca. Navodno se na Sanaderovim računima i računima jednog člana njegove obitelji u Austriji nalazi 1,3 milijuna eura. Riječ je o novcu što ga je zaradio kao poduzetnik prije nego što je bio politički aktivan u Hrvatskoj. Taj novac nije povezan ni s onim što mu predbacuju hrvatske vlasti - naglasio je Sanaderov odvjetnik za APA-u.

Prije nego što završi istragu, austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije ispitat će i namještenike banke u Tirolu i pregledati odgovarajuće dokumente, izjavio je Suppan. Tu informaciju glasnogovornik državnog odvjetništva Ulrich u razgovoru za Hinu nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti, pozivajući se na tajnost postupka. Računam s time da će savezni ured za borbu protiv korupcije za oko mjesec dana sastaviti završno izvješće - procijenio je Suppan, uvjeren da će rezultati istrage dovesti do obustave postupka protiv Sanadera. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox