Još jedan udar: Od sutra novo poskupljenje goriva?

Krizi se ne nazire kraj, svi pokazatelji govore da je gospodarstvo u padu, a jedino što raste je broj nezaposlenih, a koliko će cijene hrane ići gore, nitko još točno ne zna. Međutim, od sutra se ponovno vozimo skuplje.

Naime, prema nesluženim najavama eurosuper 95 od sutra će iznositi 11 kuna i 23 lipe za litru, dok će litra eurodizela koštati 10 kuna i 38 lipa. Poskupljenje goriva bit će još jedan udarac na ionako skroman standard velikog broja građana, piše HRT.

Vlada kaže da je učinila sve što je mogla; odrekla se dijela trošarina, ali i dalje uzima do polovice iznosa koje plaćamo na crpkama. Riječ je o najizdašnijem proračunskom prihodu te je teško očekivati da će država s ovakvim  financijama biti pripravna na daljnja sniženja trošarina.

Naftni su derivati u cijeni svih proizvoda i usluga. Od eksplozije cijena nije nas do sada štitila Vlada, već upravo niska kupovna moć. Proizvođači i trgovci ta su poskupljenja amortizirali vlastitim rezervama i maržama. Međutim, i tu postoji prag izdržljivosti, a ako on popusti, zapljusnut će nas poskupljenja nakon kojih slijedi daljnji pad potrošnje, rast nezaposlenosti i daljnje osiromašenje. (jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox