Još jedna ostavka zbog namještanja libora

Izvršni direktor britanske banke Barclays Bob Diamond u utorak je dao ostavku, koja odmah stupa na snagu, zbog skandala oko manipulacije liborom.

Predsjednik uprave Barclaysa na odlasku Marcus Agius predvodit će potragu za novim čelnikom te treće najveće britanske banke, iako je u ponedjeljak i sam dao ostavku, ustvrdivši kako će s njegovim odlaskom čitav slučaj biti priveden kraju, nakon što je banka kažnjena globom od gotovo pola milijarde dolara.

Vanjski pritisci na Barclays dosegnuli su razinu koja bi mogao naštetiti franšizi, a to ne mogu dopustiti, navodi se u Diamondovu priopćenju.

Iako je zaposlenicima u ponedjeljak uputio dugačko pismo u kojem je iskazao odlučnost da nastaviti obnašati svoju dužnost, Diamond je naknadno ipak odlučio odstupiti nakon što su premijer David Cameron i ministar financija George Osborne najavili parlamentarnu istragu toga skandala, kazao je dobro upućen izvor. U razgovoru za BBC radio Osborne je iskazao zadovoljstvo Diamondovom ostavkom. To je ispravna odluka za Barclays, a držim da je ispravna i za našu zemlju, jer nam treba banka Barclays koja je usmjerena na zajmove prema našem gospodarstvu, a ne da joj pažnju odvlači rasprava o vodstvu, kazao je ministar financija.

Diamond će se ipak u srijedu očitovati pred odborom u parlamentu koji je osnovan radi istrage skandala s manipulacijom kamatama na međubankovne pozajmice na londonskom tržištu, a isto će dan kasnije, u četvrtak, učiniti i predsjednik uprave na odlasku Agius.

Izvješće o provedenoj istrazi bit će podneseno do kraja godine, a njezini nalazi utjecat će na vladinu reformu financijskog sektora. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox