Još jedno poskupljenje: Nakon ulaska u EU rastu cijene komunalnih usluga

Cijena komunalnih usluga nakon ulaska u EU vjerojatno će poskupjeti i to zbog velikih obveza za saniraranje odlagališta otpada, rekla je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u Požegi, piše Večernji list.

Viši standardi zaštite okoliša koštaju i logično je očekivati da će dodatne obveze koje će tada imati komunalna poduzeća dovesti do poskupljenja komunalnih usluga u smislu odvoza otpada, rekla je Holy.

Dodala je da je upravo zbog toga u novi Zakon o otpadu ugrađena obveza naplate odvoza otpada prema volumenu kako bi se građane motiviralo da redovito odvajaju otpad, a time će smanjiti i svoje račune za odvoz smeća. Ministrica nije precizirala koliko će državu stajati viši standardi zaštite okoliša, no uvjerena je da će novac stići iz strukturnih fondova EU.

Ministrica je također najavila kako svaka županija neće imati centar za gospodarenje otpadom, već je u Hrvatskoj biti ukupno jedanaest, a hoće li među njima biti centar Požeško-slavonske županije u Alilovcima, bit će poznato za deset dana. (jk)

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox