Još samo dvije godine... i onda će sve biti u redu

Trenutačna je situacija loša, no građani vjeruju da će za dvije godine kvaliteta života u Hrvatskoj biti znatno bolja, pokazuju zadnji podaci istraživanja Nacionalnog indeksa sreće magazina Banka, agencije za istraživanje tržišta Hendal i osiguravajuće kuće Allianz.

 

Nacionalni indeks sreće (NIS) u ožujku je iznosio 62,1 bod i bio je malo manji negoli u prethodnom mjesecu, za 0,5 bodova, a u odnosu na godinu dana ranije manji je za 1,9 bodova. Na mjesečnoj razini najviše se smanjilo zadovoljstvo trenutačnom životnom situacijom, sa 52,7 bodova u veljači na 50,9 bodova u ožujku, no gledajući godinu dana ranije taj je pad mnogo manji, pa se može zaključiti kako se u godinu dana i nije mnogo promijenilo. No, ta komponenta indeks sreće iznosi svega 50,9 bodova i na samoj je granici prelaska u nezadovoljstvo, a to je sve ispod 50 bodova.

Zanimljivo je, međutim, da građani procjenjuju kako će im život za dvije godine (2013.) biti znatno bolji nego što je sada te da su očekivanja danas veća (60,1 bod) nego prije godinu dana (56,7 bodova).

Istra, Gorski kotar i Primorje i dalje su natprosječno sretne regije (66,2 boda), slijedi Zagreb (63,7 bodova), a onda indeks značajno opada. Za sjevernu Hrvatsku iznosi 61,2 boda, Slavoniju 60 bodova, Liku, Kordun i Baniju 58,3 boda, Dalmaciju 61,6 bodova.

NIS je vrijednost koja se kreće na skali od 0 do 100 bodova. Vrijednost 0 znači da je situacija najgora moguća, a 100 najbolja moguća. Vrijednost indeksa od 50 bodova označava srednju razinu, ispod 50 je negativan trend, a iznad pozitivan. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox