Još ulaganja u turizam

Za bolji uspjeh ove turističke godine, posebno pred i posezone, te zbog novonastale situacije na turističkom tržištu vezane za zemlje sjeverne Afrike, Ministarstvo turizma se u suradnji s privatnim turističkim sektorom odlučilo za dodatni set aktivnosti/mjera za ovu godinu u sklopu kojih će biti objavljeni i dodatni natječaji za uvođenje novih zračnih linija i charter letova za Hrvatsku.

Kazao je to ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za novinare nakon radnog sastanka s predstavnicima strukovnih udruga na kojemu su te mjere na inicijativu Ministarstva i dogovarane. O novim će mjerama krajem ovog tjedna odlučivati Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koja će ih i operativno provoditi, a ako ih Vijeće prihvati tržištu će se objaviti idućeg tjedna na Svjetskoj turističkoj burzi u Berlinu, istaknuo je ministar Bajs. Ne navodeći detalje oko iznosa za financiranjem dodatnih mjera, osim da će se novac naći preusmjeravanjem iz nekih drugih aktivnosti, ministar je dodao da će mjere biti usmjerene na udruženo oglašavanje s avio kompanijama, touroperatorima, autobuserima i drugima.

Sve bi to trebalo omogućiti dolazak većeg broja turista u Hrvatsku, ali i Hrvatskoj da bude korak ispred konkurencije, koja će, prema najavama, nižim cijenama pokušati ove godine dobiti turiste. U hrvatskom turizmu, kod hotelijera, kampova i u agencijama, cijene su, kako se čulo, ostale na lanjskoj razini, za iste će se novce pokušati dati više usluga, iako poslovanje dosta otežavaju povećane cijene energenata i hrane te još nekorigirani Zakon o radu u vezi mogućnosti duljeg dnevnog rada zaposlenih u turizmu i drugih prava. Najkritičnijim dijelom ove turističke godine svi su danas označili svibanj, ali i vrijeme od ožujka do Uskrsa koji je ove godine znatno kasnije, tek krajem travnja. Sektor ipak vjeruje u dobru turističku godinu i slijedom trenutnog nešto boljeg od lanjskog stanja bukinga na stranim tržištima.

Buking je dobar i za Uskrs, ali, kako je kazao ministar, ni izdaleka kakav bi mogao biti. U vezi najnovijih događanja u Hrvatskoj ministar je kazao da turistički sektor odobrava mirne javne prosvjede jer su uobičajeni i u drugim zemljama, ali ih osuđuje ako prerastu u huliganstvo i ozlijeđivanje ljudi. Kazao je i da stranim predstavništvima HTZ-a u svijetu stižu, za sada još malobrojni upiti stranih novinara o toj situaciji, za koju drži i da još nije alarmantna nadajući se da neće postati kao prošle godine u Grčkoj zbog čega je turizam te zemlje pretrpio velike štete. (Hina/mš)

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox