Još uvijek postoji "nevidljivi" Berlinski zid

Velika većina bivših istočnih Nijemaca (83 posto) misli, nekoliko dana uoči pedesete obljetnice podizanja Berlinskoga zida, da još i danas postoji "nevidljivi zid" između Istoka i Zapada, pokazala je anketa.

 

Tek 15 posto ispitanika u toj anketi, provedenoj u lipnju za tjednik "Super Illu" koji izlazi na području bivše Istočne Njemačke, misli suprotno. Ujedno, jedan od pet bivših istočnih Nijemaca kaže da razumije zašto je zid bio podignut, a 20 posto anketiranih smatra zapravo da je - Demokratska Republika Njemačka, kao suverena država, imala pravo štititi svoje granice. Naprotiv, njih 72 posto to ne razumije budući da je "zid uzrokovao golemu patnju" i da "nijedna država nema pravo zarobiti svoje građane".

U sklopu ankete koju je proveo Institut za istraživanje tržišta u Leipzigu, 1017 muškaraca i žena koji žive u saveznim zemljama na istoku zemlje i u istočnome dijelu Berlina odgovarali su telefonski na pitanja. Berlinski zid podignut je 1961. godine, a 13. kolovoza proslavit će se 50. obljetnica njegove gradnje. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox