Josipović idući tjedan u Finskoj, Estoniji i Poljskoj

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će tijekom sljedećeg tjedna u službenom posjetu Finskoj i Estoniji, gdje će osim zauzimanja za daljnji razvoj bilateralnih odnosa zatražiti i dodatnu potporu što skorijem okončanju hrvatskih pristupnih pregovora, te će krajem tjedna sudjelovati na 17. sastanku na vrhu predsjednika zemalja srednje Europe u Varšavi.

 

Glavne teme tijekom posjetabiti će daljnje unapređenje suradnje

Hrvatska strana, po najavama, želi ovim posjetima dobiti od zemalja koje su i same novije članice EU-a širi uvid u izazove članstva koji stoje pred novim članicama, a koji očekuju i Hrvatsku. Također, hrvatska strana želi tijekom posjeta dobiti i potporu što bržem zaključivanju hrvatskih pregovora o članstvu u EU-u od zemalja koje su i do sada podupirale hrvatska nastojanja na putu približavanja europskim integracijama.

Tijekom bilateralnih susreta s finskim i estonskim čelnicima biti će riječi i o situaciji u svijetu, posebice s obzirom na hrvatski angažman u kriznim žarištima svijeta, a također i o europskom pristupu tim problemima. Predsjednik Josipović će tijekom posjeta Helsinkiju u utorak i srijedu razgovarati s finskom predsjednicom Tarjom Halonen, premijerkom Mari Kiviniemi te predsjednikom parlamenta Benom Zyskowiczem.

Hrvatski predsjednik boravit će potom u četvrtak u Estoniji, jednoj od primljenih članica EU u posljednjem većem valu priključenja 2004. i zemlji koja je zbog svoga ubrzana, dinamičnog razvoja, zajedno s druge dvije baltičke države i bivše sovjetske republike, ponijela naziv "baltičkoga tigra". U estonskoj prijestolnici Tallinu susrest će se sa svojim domaćinom, predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom te također razgovarati s predsjednicom parlamenta Ene Ergmom i premijerom Andrusom Ansipom(Hina/DK)

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox