Josipović: Ne čekati s reformama

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pozvao je danas Vladu da u predizbornoj godini ne odgađa reforme ocjenivši da je zadnji čas za njihovu provedbu.

 

Josipović: Reforme nužne u području reorganizacije države na svim razinama

Vladi poručujem da krene u reforme jer smo u zadnjim satima za početak provedbe, rekao je Josipović na susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, koja je danas predstavila svoj dokument "Platforma za novi hrvatski dogovor". Predsjednik Josipović pozvao je i oporbu da potiče i traži reforme, a sve sudionike političke scene da pokušaju postići suglasnost o rješavanju glavnih problema.

Neobjavljivanje točnog broja nezaposlenih nedopustivo

Komentirajući neobjavljivanje točnog broja nezaposlenih, Josipović je rekao da podaci o nezaposlenosti moraju biti javno dostupni. Bez podataka o nezaposlenosti, kako je rekao, nemoguće je voditi ekonomsku politiku. Dodao je kako je jasno da ti podaci utječu na političku klimu, ali da politika koja je usmjerena na boljitak mora biti utemeljena na istini.

Lijek za izlazak iz krize je poticanje gospodarstva i olakšavanje gospodarskih aktivnosti

Na skupu koji je okupio više od 300 poduzetnika, Josipović je izvijestio da u njegov ured dnevno pristižu deseci poruka gospodarstvenika koji se žale na prepreke s kojima su suočeni u realizaciji svojih projekata, a tiču se uglavnom administrativnih poteškoća. Istovremeno, kaže predsjednik Republike, zasut je i porukama građana koji se žale da teško preživljavaju jer su ostali bez posla.

Kao jedan od glavnih problema pritom je istaknuo međusobno nepovjerenje socijalnih partnera te kazao da je došlo vrijeme za otvorenost i dobru volju. Poboljšanje kulture dijaloga preporučio je i političkim strankama. Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak predstavio je HUP-ovu "Platformu za novi hrvatski dogovor" i od Josipovića zatražio da bude jedan od njezinih promotora. (Hina/DK)

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox