Josipović: Predsjednik Republike je taj koji raspisuje izbore

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je izborni proces njegov posao prema Ustavu i da je predsjednik Republike taj koji raspisuje izbore.

 

Predsjednik Republike je taj koji određuje konkretan dan izbora, a ne Vlada, koalicija ili bilo tko iz političke scene, već isključivo Predsjednik Republike, rekao je Josipović u svome Uredu uoči današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata i inicijative Akademska solidarnost, odgovarajući na pitanje kako komentira jučerašnju izjavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor da se miješa u izbore.

Predsjednik Republike raspisuje izbore i određuje dan izbora i to tako da se ti izbori održe najkasnije 60 dana nakon prestanka mandata ili nakon raspuštanja Sabora - kazao je.

 

Josipović: Izbori nisu ničiji monopol

Naglasio je da je datum određivanja izbora nešto što je prevažno za svaku državu Stoga će, rekao je, bez obzira hoće li se raditi o izborima zbog prestanka mandata ili ranijeg prestanka mandata Sabora obaviti konzultacije s vladajućom grupacijom i oporbom jer su izbori "nacionalno važan događaj i moraju imati sve elemente demokracije".

Premijerka Kosor jučer je najavila da će ovih dana objaviti datum parlamentarnih izbora, ističući da ni jedna vladajuća koalicija nije tako rano obznanila kada će biti izbori, te da stoga ne zna o kojoj vrsti političke odgovornosti govori predsjednik države Josipović kada tvrdi da zbog političke odgovornosti očekuje da će se uskoro odrediti datum izbora. (Hina/DK)

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox