Jovanović: Presude su jedini lijek protiv korupcije

Pravomoćne sudske presude jedini su lijek protiv korupcije, poručio je Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, predstavljajući u Saboru izvješće o radu Vijeća od 1. lipnja 2009. do 30. lipnja 2010.


Jovanović (SDP) naglasio je da samo pravomoćne presude i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, i materijalne i nematerijalne, mogu dovesti do smanjenja korupcije na svim razinama, ali i negativne percepcije javnosti o raširenosti korupcije u hrvatskom društvu.

Iznio je podatke po kojima je 1995. svega 15 posto ispitanika smatralo da su svi državni službenici korumpirani, 2004. taj je postotak narastao na 23 posto, a po najnovijim istraživanjima Pravnog fakulteta u Zagrebu za 2010. tako misli 46 posto anketiranih. Jovanović je izvijestio i da je 2004. 72 posto građana smatralo da je korupcija u državnim službama jako raširena, a lani čak 82 posto.

Gubitak povjerenja građana

Naglasio je da je percepcija korumpiranosti usko povezana s gubitkom povjerenja građana u tijela javnih vlasti i državne institucije, što, smatra Jovanović, dovodi u pitanje vjerodostojnost svake vlasti, od lokalne do državne razine.

Iznio je stav Vijeća po kojemu je lani ostvaren napredak u provedbi antikorupcijske strategije, posebno zbog kvalitetnog zakonskog i institucionalnog okvira, ali i nužnom ocijenio učinkovitu provedbu svih propisa koji jamče neovisan i profesionalan rad pravosuđa i policije.

U tom smislu, Vijeće poziva na kontinuiranu reviziju akcijskog plana borbe protiv korupcije jer, sumnje u politički pritisak na policiju, državno odvjetništvo i sudstvo u predmetima u kojima postoji sumnja u upletenost visokopozicioniranih dužnosnika smanjuju povjerenje građana u pravosuđe te otežavaju snažnije uključivanje građana u borbu s korupcijom. (Hina/SJ)

 

Foto: Goran KovaciC/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox