Jovanović uvodi novi predmet, a u Građanskom odgoju djeca će učiti o korupciji

Na predstavljanju novog kurikuluma za osnovne i srednje škole ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović najavio je uvođenje Građanskog odgoja u kojem će se između ostalog djecu poučavati i o korupciji.

Mladi su dosad o korupciji i njezinoj štetnosti mogli čuti samo u medijima, i hvala medijima na tome, no odsad će o borbi protiv te društvene pošasti moći učiti u Građanskom odgoju i obrazovanju. To je jedan od preduvjeta da dobijemo društvo bez korupcije, rekao je ministar Jovanović na predstavljanju nacrta novog kurikuluma, na kojemu je u prostorijama resornog Ministarstva bilo 150 sudionika, mahom ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Međutim nije poznato da li s tim učenici dobivaju još jedan predmet te kada bi on trebao stupiti na snagu i u kojem obliku. Građanski odgoj i obrazovanje, rekla je Nevenka Lončarić Jelačić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, ima četiri dugoročna cilja: povećati cjeloživotno učenje, poboljšati kvalitetu odgoja i obrazovanja, promovirati ravnopravnost i aktivnost svakog građanina te potaknuti njegovu kreativnost i inovativnost. To znači da ćemo djecu i mlade učiti što je demokracija i vladavina zakona, ekologija, identitet. Učenik će osjetiti što znači biti aktivan član društva u svim područjima, kako razviti socijalne i komunikacijske vještine, kreativnost i poduzetnički duh. Učit će koliko su neprihvatljivi svi oblici diskriminacije, od rodne do etničke i rasne, kako prihvatiti različite bez obzira na vjerski, materijalni ili bilo koji drugi status

Dvije godine eksperimentiranja

Usto, učit će i što je to dobar, a što loš zakon, ali to ih ne možete naučiti klasičnim predavanjem, nego interaktivnim pristupom, simuliranjem suđenja, primjerice. Učenici će kroz ovaj kurikulum vratiti osjećaj za zajedničko dobro, koji kao da se u našem društvu zagubio - objasnila je N. Lončarić Jelačić. Od sljedeće školske godine (2012/2013) počinje eksperimentalna faza Građanskog odgoja koja će trajati dvije godine, piše Jutarnji list. U tom će ga razdoblju šest zagrebačkih škola i šest škola na područjima od posebne državne skrbi - još se ne zna koje - uvesti u svoj program na sljedeći način: od prvog do šestog razreda osnovne škole novi kurikulum neće biti zaseban predmet, nego će biti integriran u postojeće predmete , od hrvatskog jezika do likovnog odgoja, s time da je godišnja satnica 35 sati

Načelno bi to značilo da će za to educirana učiteljica razredne nastave, odnosno profesor zemljopisa ili stranog jezika u sklopu postojećeg programa tumačiti građanski odgoj. Profesori će se morati uskladiti s planom i programom kako bi otprilike pogodili predviđenu satnicu. U sedmom i osmom razredu osnovne škole Građanski odgoj i obrazovanje postaje predmet za sebe, ali kao izborni. Predviđena satnica je 35 sati, a predavat će ga motivirani profesori iz bilo kojeg predmeta (povijesti, matematike) koji će prije toga proći potrebnu edukaciju za novi predmet. (HT)

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox