Kadrovska križaljka: Pogledajte kako će izgledati Vlada Kukuriku koalicije

U slučaju pobjede Kukuriku koalicije, potpredsjednici Vlade Zorana Milanovića bit će Radimir Čačić, Milanka Opačić i Neven Mimica, piše Večernji list.

Za Ministarstvo vanjskih poslova bit će zadužena Vesna Pusić, no još nema konačnog dogovora gdje prestaje njezina nadležnost, a počinje nadležnost Nevena Mimice. Naime, on želi odnose s EU, a Pusić želi da sve bude u jednom ministarstvu. Mimica će navodno biti potpredsjednik za unutarnju i vanjsku politiku, a nakon ulaska Hrvatske u EU bit će povjerenik u Europskoj komisiji.

Tko će biti ministar financija?

Još nije poznato tko će biti ministar financija. Uz Slavka Linića spominje se i ime Branka Grčića, SDP-ovog ekonomskog stratega. U potrazi za osobom koja će voditi Ministarstvo financija vodstvo Kukuriku koalicije tražilo je kandidate i među visokorangiranim bankarima, no oni su ih odbili. Branko Grčić se spominje i kao šef ministarstva koje će pokrivati regionalni razvoj i gospodarenje novcem iz EU fondova.  Kao mogući kandidat za tu funkciju spominje se i koprivnički gradonačelnik Zvonimira Mršića. Mršić se navodno spominje i kao izgledni kandidat za predsjednika Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Čačićeva zaduženja

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će se vjerojatno podijeliti. Zlatko Komadina bit će zadužen za more i promet, dok će se Čačić baviti infrastrukturnim pitanjima. Čačić će uz to biti zadužen za razvoj te probleme poduzetništva i gospodarstva općenito. Čačić bi čak mogao biti zadužen i za pitanja radnika unutar svog ministarstva. Navodno je vrh SDP-a protiv toga jer se boji prevelikog Čačićevog utjecaja te namjeravaju uspostaviti zasebno ministarstvo rada.

Tri Ostojića

Ranko Ostojić vodit će MUP, Veljko Ostojić Ministarstvo turizma, a Rajko Ostojić Ministarstvo zdravstva. Milanka Opačić bit će ministrica socijalne skrbi, Mirando Mrsić ministar obrane. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva će se podijeliti. Mirela Holy bit će nadležna za zaštitu okoliša. Za ministarstvo graditeljstva bit će zadužen vjerojatno netko iz redova HNS-a, a izgledan kandidat je osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. Vrdoljak se spominje i kao ministar poljoprivrede zajedno sa Dragicom Zgrebec, trenutačno predsjednicom saborskog Odbora za poljoprivredu.

Najizgledniji kandidat za ministra obrazovanja je Neven Budak, profesor povijesti sa Filozofskog fakulteta. Za ministarstvo uprave bit će zadužen Arsen Bauk, Nenad Stazić će najvjerojatnije biti ministar kulture, za branitelje će biti zadužen Ante Kontromanović. Ingrid Antičević Marinović se spominje kao ministrica pravosuđa, no to još nije sigurno. Čelnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja mogao bi biti imenovan potpredsjednikom Sabora, a predsjednik Sabora vjerojatno će biti Boris Šprem. (jk)

 

 

 

Izvor: Večernji list, 9. studenoga 2011.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox