Kako izgleda profil tipičnog hrvatskog bogataša?

U Hrvatskoj nema puno pravih bogataša pri čemu mislimo prije svega na one čije se bogatsvo mjeri u milijardama dolara. Ali to ne znači da nemamo svoju elitu bogataša. Kakav je zapravo profil hrvatskih bogataša, piše Jutarnji list. 

Kada govorimo o dobnoj granici uglavnom su stariji od 50 godina. Podrijetlom dolaze s juga, iz Dalmacije ili Hercegovine, a potječu iz obitelji koje su još u socijalizmu bile dobrostojeće. Roditelji su im bili menadžeri, intelektualci ili obrtnici. Bogatstvo su uglavnom stekli u vrijeme privatizacije kupujući dionice tvrtke u kojoj su bili menadžeri, kreditom od Zagrebačke ili Privredne banke. Rijetko su prvi novac stekli u obiteljskom biznisu. 

Žive sa suprugom i imaju dvoje ili troje djece koja su već odrasla i rade u istoj kompaniji. Imaju dobre veze s vladajućim HDZ-om ali imaju i veze u SDP-u. Tvrtka čiji su vlasnici uglavnom se bavi hranom, kavom ili duhanom. Mali dio se proširio na sektor energetike i turizma. Obrazovali su se na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a rijetko imaju dodatno obrazovanje na nekom od inozemnih fakulteta. 

Ako se odmaraju to je uglavnom na jahti, a usidreni su na izoliranom mjestu na nekom jadranskom otoku. (HT)

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 10. listopada 2011. 
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox