Kako su bogati ljudi postali bogati

Nova su istraživanja pokazala da velik broj današnjih bogataša nije rođen u izobilju, već su sami, uz puno muke i znoja, izgradili svoje imperije te tako zaradili milijune.

Business Insider navodi kako je studija u kojoj je sudjelovalo više od 1.000 milijunaša i investitora, a koju je provela američka multinacionalna koporacija Fidelity Investments, došla do zanimljivog otkrića - čak 86 posto današnjih milijunaša nije odrastalo u bogatim obiteljima. Dakle, nisu naslijedili milijune, već su ih sami stvarali. Istraživanje je otkrilo i kako većina današnjih bogatuna u prosjeku ima 61 godinu, a vrijednost njihove imovine iznosi oko 3,05 milijuna dolara, prenosi poslovni.hr.

Oko približno 75 posto bogataša tako se i osjeća, dok ostatak milijunaša navodi da bi im bilo potrebno barem još nekih 5 milijuna dolara investicijske imovine da bi se počeli osjećati bogato.

Sanjiv Mirchandani iz Fidelity Investmentsa kaže kako je većina današnjih bogataša izrazito multidimenzionalna pa nije dovoljno pogledati samo njihov današnji izgled i perspektivu. Da bi ste ih uistinu mogli razumijeti, morate istražiti njihov put prema bogatstvu od samih početaka, ali isto tako utvrditi i koji su im financijski ciljevi za budućnost, navodi Mirchandani.

Studija je pokazala da su najbolji izvori imovine onih bogataša koji su sami zaradili svoje bogatsvo bili razne investicije te kompenzacije i isplate udjela u dobiti. Za razliku od njih, oni milijunaši koji potječu iz bogatih obitelji svoje su bogatstvo dodatno povećali dobivanjem nasljedstva, zatim bavljenjem poduzetništvom i ulaganjem u nekretnine.

Što se tiče investicijskih strategija koje su koristili prilikom donošenja odluka o ulaganjima, bogataši koji ne dolaze iz bogatih obitelji, već su sami gradili svoje carstvo, najčešće su koristili vlasnička ulaganja, dok su ovi drugi, 'rođeni bogataši', svoja sredstva radije investirali u nekretnine.

Prilikom istraživanja njhovih financijskih planova za budućnost, studija je otkrila da je oko 30 posto današnjih milijunaša usredotočeno na očuvanje postojećeg bogatstva, dok se njih 20 posto želi fokusirati na daljnje 'zgrtanje svog blaga'.

Istaknimo i jednu zanimljivu činjenicu. Ovogodišnje je istraživanje pokazalo da se financijska klima i okolina među bogatašima popravlja, a razina njihova optimizma dosegla je najviše razine još od anketa provedenih 2006. godine.

Michael R. Durbin, predsjednik ogranka Fidelity Institutional Wealth Services, rekao je kako je jedan trend ostaje dosljedan već godinama. Naime, perspektiva milijunaša u pogledu aktualnih tržišnih zbivanja i oporavka u budućnosti konzistentno je objektivna i poprilično optimistična.

Ono što ovi milijunaši misle i poduzimaju moglo bi biti snažan indikator budućih financijskih trendova, rekao je Durbin.

Jedan od tih trendova je i njihov trenutni interes za za tržište vrijednosnica, tj. burzu. Naime, na samom vrhu ljestvice o budućim investicijskim planovima ispitanih milijunaša našlo se upravo ulaganje u domaće dionice. Na njihoj listi planova o budućim ulaganjima našlo se i ulaganje u novčane ekvivalente i depozitne certifikate fondova koji kotiraju na burzi, potom domaće obveznice i domaće dioničke uzajamne fondove. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox