Karamarko se raspištoljio: Nakon Sanadera kreće lavina istraga i uhićenja

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je za beogradski dnevnik "Blic" da borba protiv korupcije u Hrvatskoj nije završena uhićenjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, te je najavio da se mogu očekivati nove istrage i uhićenja.

Borba protiv korupcije u Hrvatskoj s ovim slučajem sasvim sigurno nije završena. Ona će se i dalje nastaviti, a to znači da se mogu očekivati nove istrage i nova uhićenja. Ne želim prejudicirati, a zbog tajnosti istrage ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima, niti o kojim se osobama radi - kaže Karamarko. Sanaderovo izručenje se, po Karamarkovim riječima, može očekivati i za nekoliko dana, ali se postupak može i rastegnuti na nekoliko mjeseci i sve, kako kaže, ovisi o tome hoće li bivši premijer pristati na izručenje Hrvatskoj ili ne. Govoreći o ranije najavljivanom projektu zajedničkog regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, Karamarko je kazao kako takav centar praktički već postoji, bez obzira na to što hrvatske i srbijanske policije "ne sjede u istoj zgradi".

Ključno je da naši zajedničke istražne skupine, koje već postoje, učinkovito rade - kazao je ministar, te naglasio da formiranje zajedničkog centra nije pritisak ili uvjet međunarodne zajednice, već da se radi o izvornoj inicijativi njega i srbijanskog ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića. Po njegovim riječima, već je dogovoreno da će sjedište centra biti u Beogradu i da će mu na čelu biti predstavnik hrvatskog MUP-a. Pošto kriminalne skupine svoje djelovanje proširuju na cijelu regiju, bili bismo jako sretni da se centru priključe i ostale zemlje jugoistočne Europe. Ovu ideju predstavili smo i drugim kolegama u regiji na našem neformalnom ministarskom sastanku održanom u veljači ove godine u Zagrebu - dodaje Karamarko. Upitan o mogućnosti da balkanske zemlje imaju zajedničku policiju, hrvatski ministar unutarnjih poslova ocijenio je kako za tim nema potrebe, već da je potrebno ojačati suradnju između nacionalnih policija. (Hina)

 

Foto: www.mup.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox