Karlovac: Kaznena prijava gradonačelniku

Osnivač i voditelj akcije "Stop korupciji'' Domagoj Švegar predao je karlovačkom Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Damira Jelića, njegova susjeda Vladimira Severa i nepoznate odgovorne osobe stručnih služba grada Karlovca za pogodovanje Severu pri prodaji gradskog zemljišta u naselju Grabriku.


Ta prijava je već predana i DORH-u u Zagrebu. Švegar očekuje pokretanje službene istrage o tragu novca i potom kazneni postupak kako bi osumnjičenici bili kažnjeni po zakonu, a gradu Karlovcu nadoknađena višemilijunska materijalna šteta, kazao je u izjavi za medije ispred sudske zgrade odmah nakon predaje prijave.

Smatramo da postoji osnovana sumnja da su odgovorne osobe u gradu Karlovcu s Jelićem na čelu pogodovale Severu, odnosno njegovoj tvrtki Centar gradnja d.o.o., te mu omogućile kupnju spomenuta zemljišta po cijeni znatno nižoj od stvarne, čime je, kazao je, gradski proračun oštećen za više milijuna kuna.

Novinarima je pokazao dokumentaciju po kojoj je Sever tvrtku Centar gradnja d.o.o. osnovao u veljači 2008., samo tjedan dana prije nego je objavljen natječaj u Karlovačkom tjedniku, uz temeljni kapital od 20 tisuća kuna, a prodao ju je nakon tri mjeseca za 16 milijuna kuna i to prije nego je gradu tvrtka platila 8,8 milijuna kuna za zemljište.

 

Otkud službena dokumentacija?

Naime, građevna tvrtka F.K.T. kupila je Centar gradnju 29. svibnja, a tek nakon četiri dana grad je sklopio kupoprodajni ugovor s Centar gradnjom. U samo tri mjeseca zemljištu na Grabriku udvostručila se vrijednost. U svibnju 2008. tvrtka F.K.T. kupila je Centar gradnju za 16 milijuna kuna, od čega je bio dužan isplatiti 8,8 milijuna kuna gradu, a 7, 2 milijuna na Severov osobni tekući račun u Splitskoj banci. Tako je on u samo sto dana zaradio točno milijun eura, izjavio je Švegar. Zato očekujemo da represivna tijela provjere tok novca (7,182.700 kuna) doznačena na Severov tekući račun i utvrdi jesu li odgovorne osobe iz grada dobile „proviziju“, dodao je.

Švegar kaže da je neformalna akcija „Stop korupciji“ pokrenuta u siječnju ove godine, od kada je zaprimljeno 20 različitih prijava. Do sada je, osim današnje kaznene prijave, objavljeno netransparentno novčano nagrađivanje djelatnika gradske uprave, spriječeno zapošljavanje na Osnovnoj školi "Turanj" mimo natječajnih uvjeta, a za nekoliko dana, kako je najavio, objavljuju se dokazi protiv bivšega gradskog pročelnika za imovinske poslove Željka Pakšeca.

Na upit kako dolazi do službene dokumentacije, Švegar je pohvalio gradsku upravu, rekavši: Nevjerojatno je da smo, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, dobili sve dokumente koje smo tražili, iako neki od njih kompromitiraju neke gradske djelatnike, a ključni smo dokument dobili na Trgovačkom sudu, s priloženim zahtjevom i plaćenom pristojbom. (Hina/SJ)

 

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox