Kategorizacija bolnica: Milinovićev Gospić u trećoj kategoriji

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović uručio je ravnateljima 30 akutnih bolnica rješenja o kategorizaciji njihovih ustanova koje su na temelju 10-ak kriterija, razvrstane u četiri kategorije, što je pak temelj za proces akreditacije bolnica koji će pokazati stvarnu kvalitetu njihove usluge.

KBC-i u najvišoj kategoriji

U prvu kategoriju tako ulaze gotovo sve najveće hrvatske kliničke bolnice, a to su KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica, KBC Split, Osijek i Rijeka te kliničke bolnice Dubrava i Merkur.

U drugu kategoriju županijskih bolnica koje imaju regionalni značaj, ušlo je pet bolnica - KB Sveti Duh te opće bolnice u Zadru, Varaždinu, Dubrovniku i Slavonskom Brodu.

Trinaest županijskih bolnica dobilo je rješenja o trećoj kategoriji, a riječ je o općim bolnicama Pula, Sisak, Koprivnica, Virovitica, Vukovar, Vinkovci, Karlovac, Zabok, Gospić, Šibenik, Čakovec i Požega i Bjelovar.

U četvrtu kategoriju svrstane su pak bolnice lokalnog karaktera u Novoj Gradiški, Ogulinu, Pakracu, Našicama i Kninu.

Bolnice su se kategorizirale prema kriterijima koji se odnose na broj ugovorenih djelatnosti i broj liječnika i medicinskih sestara po postelji, razini i opsegu usluga koja pruža, broju ugovorenih kreveta i gravitaciji bolesnika, broju bolnica u županiji, te provedbi nacionalnih programa, sveučilišnoj i nastavnoj bazi te broju referentnih centara koji u bolnici djeluju. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox