Kaufland skinuo Getro s mjesta najpovoljnijeg supermarketa

S obzirom na ranije prognoze, a i sve češće članke o novim poskupljenjima u supermarketima, moramo zaključiti da se neka dramatična poskupljenja ipak nisu dogodila. Ipak, dogodilo se dosta zanimljivih pomaka u cijenama pojedinih artikala koji nam jednostavno nisu mogli promaknuti, pišu supermarketi.info.

Naime, prošlomjesečna konstatacija da je poskupjela dječja hrana Bebimil, još više plijeni pozornost, jer je i u odnosu na prošli mjesec ovaj artikl skuplji u prosjeku za preko 5%. S obzirom da se radi o domaćem proizvodu, pretpostavljamo da je uzrok ovom poskupljenju cijeli set nedavnih poskupljenja goriva, plina, vode, te najavljeno poskupljenje struje. Čini se da domaći proizvođači neće imati izbora nego podići cijene svojih proizvoda, što će sigurno za posljedicu imati i sve niži standard hrvatskih građana. Proizvođači i trgovci još uvijek koliko-toliko drže 'tampon' i upijaju negativne učinke više stope PDV-a, što je vidljivo iz ovomjesečnog očitanja cijena. 
No, kako stvari stoje, i jedni i drugi vrlo će brzo doći dogranice 'loma' na kojoj više neće biti moguće držati postojeće cijene. Poskupljenja su jednostavno neizbježna. Dojma smo da niti ova stopa od 10% PDV-a neće dugo držati cijene tih artikala na miru. Bilo bi jako zanimljivo vidjeti kolike su cijene hrane u susjednim državama. Analizu bi trebalo provesti na način da se promatra samo osnovica cijena artikala bez uračunatog PDV-a.  Sigurni smo da bi rezultati bili u najmanju ruku intrigantni, navode s portala supermarketi.info.

Patlidžani i orasi jeftiniji, češnjak, naranča i grah skuplji

 Pomalo neobično i neočekivano pojeftinjenje je pojeftinjenje oraha u rinfuzi za gotovo 20% u prosjeku u odnosu na prošli mjesec. Zacijelo je puno oraha ostalo na zalihama, jer su hrvatski građani, vidno plitkog džepa, slabo kupovali orahe uoči Uskrsa, pa se trgovci akcijama i sniženjima pokušavaju riješiti barem dijela nagomilanih zaliha. Očito je, da dolazi sezona patlidžana, jer mu je cijena u prosjeku gotovo 16% niža nego prošli mjesec. Također neočekivano, pojeftinili su i neki mliječni proizvodi, ponajprije zahvaljujući gore spomenutim akcijama i sniženjima.

Od trendova poskupljenja najviše se ističe poskupljenje naranče i češnjaka. Naranča je u prosjeku skuplja za 23%, dok je češnjak u prosjeku skuplji preko 33% u odnosu na prošli mjesec. I naranča i češnjak su na izlasku iz sezone pa je poskupljenje razumljivo, no zna li tko zašto je juneći but bez kostiju skuplji u prosjeku 5,31%, te grah preko 10%.

Kaufland najpovoljniji

Što se tiče ukupne povoljnosti supermarketa, Getro je u Zagrebu izgubio primat, te ovaj mjesec završio na petom mjestu. Na čelnu poziciju, s prošlomjesečnog začelja zasjeo je nekadašnji suvereni vladar najpovoljnijih cijena, Kaufland. Plodine su drugoplasirane. Ova slika podsjeća na one davne barometre kad su Kaufland i Plodine bili rivali za vodeće mjesto najpovoljnijeg supermarketa. Očito je da su se Kaufland i Plodine odlučili vratiti na vodeće pozicije po povoljnosti, pa makar morali polovici asortimana sniziti cijene ili staviti na akcije. Koliko će to dugo biti u stanju, vidjet ćemo. U svakom slučaju, bit će vrlo zanimljivo pratiti razvoj događaja slijedeći mjesec. Interspar i Getro su u sredini ljestvice, dok su Billa i Mercator na začelju ljestvice. (PS/JK)

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox